Computers staan op het punt om onze menselijke geest te overtreffen. Dat kunnen we nog wel hebben als het om harde wetenschap en cijfers gaat; dan mogen computers ons wel te slim af zijn. Maar creativiteit en kunst, domeinen die drijven op intuïtie, die zijn toch exclusief verbonden aan onze menselijke geest?

Zolang er mensen zijn, is er kunst gemaakt. In dit programma gaan we in gesprek over de noodzaak van kunst voor de mens, hoe je als kunstenaar maar ook als kijker ‘het sublieme’ kan ervaren en of het maken van échte kunst iets is dat de technologie niet of nooit zou kunnen bereiken. Tijdens de vierde aflevering van Wat Maakt Ons Mens onderzoeken we: is kunst wat ons mens maakt?

Sprekers: 

Joke Hermsen is schrijfster en filosofe. Tijd, liefde en herinnering zijn terugkerende thema’s in haar werk. Ook belicht zij de verhouding tussen kunst, politiek en filosofie. Daarnaast was zij jarenlang lid van kunstcommissie van ARTI en was zij de curator van de internationale expositie ‘Het juiste ogenblik’ op Kasteel van Gaasbeek in 2017.

Calliope Tsoupaki is onze Componist des Vaderlands. Tsoupaki, Griekse van geboorte, emigreerde in 1988 naar NL en groeide vervolgens uit tot een van de meest spraakmakende componisten van ons land. Als componist van nieuwe klassieke muziek wil ze midden in de samenleving staan en een breed publiek bedienen. In haar ogen kan muziek iets over de mens zeggen, wat op een andere manier niet gezegd kan worden. Haar werk staat haaks op de industriële machine en de ontmenselijking die dit in de huidige tijd maar al te vaak tot gevolg heeft.

Johan Tahon is beeldhouwer. Tahon woont en werkt in België en Zwitserland. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent.

Janneke Wesseling is hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar zij leiding heeft aan een instituut voor Onderzoek in de Kunst (PhDArts), en lector kunst en onderzoek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook schrijft zij als kunstcriticus voor NRC Handelsblad.

Matthijs Koene wordt internationaal gezien als een van de meest vooraanstaande panfluitisten van zijn tijd. Matthijs is grensverleggend; zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot. Hierdoor heeft de panfluit zijn intrede kunnen doen in de klassieke muziek.

In samenwerking met

Wat Maakt Ons Mens
In 2019 start De Balie in samenwerking met Kerk en Wereld de serie ‘Wat Maakt Ons Mens’. Daarin vraagt De Balie kunstenaars, politici, schrijvers en andere denkers deze vraag te beantwoorden vanuit hun eigen discipline. Zij spreken zich n.a.w. uit over ‘de scheppende mens’, ‘de stervende mens’ en ‘de heroïsche mens’.

EO presenteert de driedelige documentaireserie Mensch
Samen met kunstenaars Antjie Krog, Calliope Tsoupaki en Johan Tahon gaat de EO in een filmische, documentaire-reis op zoek naar wat ons menselijk maakt in tijden van algoritmes en snelle technologische verandering. Waardoor laten we ons bezielen? Wat mag niet verloren gaan als we denken over de mens van de toekomst. Op deze avond nemen we een voorproefje met twee van de drie kunstenaars. De eerste uitzending van Sign of the Times: Mensch is dinsdagavond 12 november te zien om 23.15 op NPO 2.