TV NL EN

De Balie Live met Rutger Groot Wassink & Bernard Leenstra

Nu onze zalen gesloten zijn, wil De Balie de ontmoeting en het publieke gesprek voortzetten met De Balie Live. Programmamakers spreken in De Balie Live met gasten over kunst, cultuur en de actualiteit.

“Hou daar onmiddellijk mee op!” Dat appèl doet wethouder Rutger Groot Wassink aan studenten op Uilenstede die de afgelopen dagen nog steeds feestjes organiseerden. “De maatregelen zijn echt niet allemaal even leuk, maar hou je er aan”. In de eerste aflevering van De Balie Live sprak programmamaker Tim Wagemakers met huisarts in opleiding Bernard Leenstra en wethouder Groot Wassink. Een gesprek over thuisquarantaine en ziek zijn, de druk op de Amsterdamse zorg en de maatregelen om Amsterdamse zelfstandigen door de crisis te helpen.

Een olifant op je borst
Zo vertelt huisarts in opleiding Bernard Leenstra vanuit huis over wat het betekent om corona te hebben. Hij beschrijft het alsof er “een olifant op je borst zit”. En vertelt hij hoe belangrijk hij het vindt dat jongeren snappen dat corona ook enorme gevolgen kan hebben voor jonge mensen. “Ik ben net 31 jaar geworden. Twee weken geleden liep ik de halve marathon van Den Haag. Nu ben ik na 5 minuten douchen bekaf en slaap ik 16 uur per dag.” De beelden van feestjes op Uilenstede deden hem dan ook “pijn aan zijn ogen”.

“In Amsterdam kunnen ziekenhuizen de druk momenteel nog aan”, vertelt wethouder Groot Wassink. Ook hij werkt veel vanuit huis, en is alleen bij belangrijke overleggen op het Stadhuis. “We proberen de IC-capaciteit op te schalen en de zorgcapaciteit ook, maar dat neemt niet weg dat het spannende weken worden. Vooral ook in hoeverre de maatregelen werken.”

De Zorg in Amsterdam
De zorg rond corona wordt in grote mate nu opgepakt door de burgemeester, maar de wethouder ziet hoe de zorgvragen nog steeds heel groot zijn. “Neem de daklozenopvang: wij hebben van de GGD de opdracht gekregen de grote groepen te verkleinen om besmetting te voorkomen. Een enorme logistieke operatie.”

Een oplossing zouden de lege hotelkamers in de stad kunnen zijn, maar dat is niet zo makkelijk gedaan, vindt de wethouder. “We hebben goed contact met de hotelbranche, maar we staan aan het begin van wat er op ons afkomt. Als ik nu alle schaarse ruimte verdeel dan hebben we over twee weken wellicht een acuut probleem.”

De veerkracht van de stad
Groot Wassink prijst de veerkracht van de stad “in deze moeilijke tijden” en ziet prachtige initiatieven ontstaan. De gemeente lanceert dan ook snel een site waarop initiatieven zich kunnen melden om hun bereik te vergroten en zich aan elkaar te verbinden. “Daar kunnen we concreet mee helpen.”

Ook is Groot Wassink positief over de houding van het Rijk als het gaat om zijn portefeuille Werk en Inkomen. “Ik mag echt heel graag afgeven op het kabinet maar het steunpakket dat het kabinet nu heeft afgekondigd is gewoon heel goed.” Zelfstandigen kunnen aanspraak maken op drie maanden inkomensondersteuning van 1000 euro voor alleenstaanden en 1500 euro voor gezinnen. Bedrijven kunnen een aanvraag doen tot werktijdverkorting.

Maar dan komt de uitvoering. Normaal krijgt Amsterdam per jaar zo’n 2000 aanvragen tot bijzondere bijstand, nu binnen twee weken al bijna 14.000. “Bij mij is er nu alles op gericht om de mensen die zich als eerste hebben gemeld deze week al van voorschot te kunnen voorzien en daarna groepsgewijs te kunnen voorschotten.”

Periode na drie maanden
Meer zorgen maakt Groot Wassink zich om de periode na drie maanden. “Hoe pakt dat na drie maanden uit met doorlopende woonlasten? Daar zit mijn grootste zorg en daar lobby’en we als gemeente ook voor richting het Rijk.” En hoewel hij “voor alles openstaat” ziet hij momenteel geen mogelijkheid voor de gemeente om zelf de toelage te verhogen naar de Amsterdamse situatie. “Als je dat bij iemand doet, moet dat bij iedereen, omdat we niet meer kijken naar vermogen bijvoorbeeld.”

Nu onze zalen gesloten zijn, wil De Balie de ontmoeting en het publieke gesprek voortzetten met De Balie Live. Programmamakers spreken in De Balie Live met gasten over kunst, cultuur en de actualiteit.

Groot Wassink prijst de veerkracht van de stad “in deze moeilijke tijden”