TV NL EN

De beste docu’s van IDFA zie je bij ons!

IDFA Extended

Ook dit jaar verwelkomen wij IDFA in onze zalen. Van donderdag 19 t/m zondag 29 november zie je de mooiste documentaires van over de hele wereld.

Ontdek hieronder de filmselectie die in De Balie draait onder het mom van IDFA Extended. Wacht niet te lang met het kopen van tickets – we hebben een beperkte zaalcapaciteit!

Bloody Nose, Empty Pockets

Een hybride documentaire over het laatste etmaal van een typisch Amerikaanse ‘dive’ bar in Las Vegas, genaamd Roaring 20s. Maar vanaf morgen is dat allemaal voorbij. Roaring 20s sluit definitief de deuren, en de broers Bill en Turner Ross leggen het laatste etmaal in zijn bestaan vast. Verhalen van eenzaamheid, ontgoocheling en verlies, dronken verwijten en liefdesverklaringen houden deze gelegenheidsfamilie van kroegtijgers en barkeepers bij elkaar.

Notturno

In zijn kenmerkende bloedmooie stijl toont Gianfranco Rosi (Sacro GRAFuocoammare) de ellende en de veerkracht van het dagelijks leven in de grensregio’s van Irak, Syrië en Libanon. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

Gunda

Minimalistisch en meditatief monument voor zeug Gunda en haar pasgeboren biggen, met in de bijrollen extatische koeien en een éénpotige kip. De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.

Silence of the Tides

De tijd glijdt adembenemend voorbij in dit filmische portret van het Waddengebied. Een film die in- en uitademt op het ritme van de getijden, over de breekbare relatie tussen mens en natuur. Met schitterende zonsondergangen, een divers dierenrijk en landschappen die twee keer per dag veranderen, heeft het Waddengebied zich veelvuldig bewezen als fotogenieke plek. Toch is het grootste intergetijdengebied ter wereld nog nooit zo adembenemend in beeld gebracht als nu. Regisseur Pieter-Rim de Kroon laat in Silence of the Tides zijn beelden voor zich spreken. Betoverende natuurtaferelen levert dat op.

The Mole Agent

In deze mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardentehuis. Wat begint als een droogkomisch detectiveverhaal biedt gaandeweg een intieme blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

Song of Repression

De gruwelijkheden die ooit plaatsvonden in een Duitse sekte in Chili spelen bij de voormalige, achtergebleven leden nog steeds een rol. Ze maken er het beste van door de kolonie om te vormen tot toeristische attractie. Ruim honderd Duitsers zijn na de dood van hun sekteleider in voormalig Colonia Dignidad blijven wonen. Soms openhartig, soms schoorvoetend vertellen de inmiddels bejaarde bewoners over de mishandelingen en het seksuele misbruik. En over de misdaden die ze zelf moesten uitvoeren. 

Nothing But the Sun

Openingsfilm IDFA 2020
Mateo Sobode Chiqueño trekt al jaren met een antieke cassetterecorder langs Ayoreo-gemeenschappen in Paraguay om gesprekken, verhalen en liedjes op te nemen. Dit erfgoed bevat aangrijpende getuigenissen van een verdwijnende inheemse cultuur.

Programma

Bloody Nose, Empty Pocketsdo 19 november / 19:00 uur
za 21 november / 21:00 uur
za 28 november / 12:30 uur
Notturnovr 20 november / 19:00 uur
zo 22 november / 16:45 uur
za 28 november / 21:00 uur
Gundaza 21 november / 19:00 uur
zo 22 november / 14:30 uur
Silence of the Tideszo 22 november / 19:00 uur
di 24 november / 20:45 uur
za 28 november / 14:30 uur
The Mole Agentma 23 november / 19:00 uur
wo 25 november / 21:00 uur
zo 29 november / 17:30 uur
Songs of Repressiondi 24 november / 19:00 uur
za 28 november / 16:45 uur
zo 29 november / 20:00 uur
Nothing but the Sunwo 25 november / 19:00 uur
za 28 november / 19:00 uur

Van 18 november t/m 6 december viert IDFA de documentaire cinema online en in filmtheaters door heel Nederland – waaronder De Balie. Negentien dagen lang vertoont IDFA op vaste tijden in een online cinema op idfa.nl meer dan 200 films en nieuwe mediaprojecten.

Onder de naam IDFA Extended word je bij De Balie verrast door een bijzondere selectie van zeven geëngageerde, cinematografisch interessante documentaires.

idfa 2020