TV NL EN

De vrouw die strijdt voor persvrijheid in het Hongarije van Orbán

Op maandag 13 september houdt Veronika Munk de Vrijheidslezing in De Balie.

Veronika Munk (42) is hoofdredacteur van de Hongaarse nieuwswebsite Telex.hu en een van de belangrijkste voorvechters van persvrijheid in haar thuisland. Die vrijheid is sinds de verkiezing van president Viktor Orbán in 2010 steeds verder onder druk komen te staan.

Sinds Orbán aan de macht kwam kochten rijke oligarchen uit zijn achterban honderden mediamerken op, waaronder vrijwel alle kranten, tv-stations en radiozenders. Titels werden onverwacht en zonder duidelijke reden opgeheven door hun uitgevers, of kritische journalisten werden ontslagen en vervangen door regeringsgezinde figuren.

Datzelfde gebeurde in juli 2020 met Index.hu, destijds de grootste onafhankelijke nieuwssite van Hongarije, waar Veronika Munk 18 jaar werkte en uitgroeide tot adjunct-hoofdredacteur. Toen de hoofdredacteur door de nieuwe eigenaar werd ontslagen, besloot Munk de eer aan zichzelf te houden en op te stappen, waarna negentig collega’s haar voorbeeld volgden. In de dagen die volgden gingen duizenden Hongaren de straat op om te demonstreren voor de persvrijheid en tegen de machtsgreep bij Index.hu.

Na een succesvolle crowdfunding-campagne, die binnen een maand 1 miljoen euro opbracht, begon Munk met haar collega’s Telex.hu, een van de laatste onafhankelijke mediakanalen van het land. De eerste redactievergaderingen van Telex.hu vonden nog plaats in parken in Boedapest, maar inmiddels is de site uitgegroeid tot een volwaardig nieuwsbedrijf dat dagelijks bijna 700 duizend van de 10 miljoen Hongaren bereikt.

De Hongaarse overheid blijft Telex.hu ondertussen tegenwerken. Zo weigerde de regering opening van zaken te geven over de bestrijding van de corona-pandemie, en durven zorgmedewerkers niet met de pers te praten, uit angst hun baan te verliezen. Toen 28 Hongaarse nieuwsredacties protesteerden tegen deze gang van zaken beschuldigde een woordvoerder van Orbáns regering kritische media van het verspreiden van nepnieuws en het ondermijnen van het Hongaarse zorgstelsel.

Munk waarschuwt dat de inperking van de persvrijheid geen typisch Hongaarse aangelegenheid is. Zo staan in Polen sinds het aantreden van de conservatief-nationalistische partij PiS kritische media onder druk, en worden ook media in het ‘vrije’ westen steeds afhankelijker, vooral op financieel gebied. Volgens Munk is de uitholling van de persvrijheid een proces dat verspreid over vele jaren kan plaatsvinden, en dat stapje voor stapje gebeurt, precies zoals dat in Hongarije gebeurde.

Terug naar normale versie