TV NL EN

De Week van de Kunsten

Kunst verdient het om gezien en gehoord te worden. Daarom delen we tijdens de Week van de Kunsten dagelijks vanaf 19:00 uur de beste kunstprogramma’s.

Artikel door
Vierkant logo van De Balie
De Balie
Na De Week van de Vrijheid is komende week bij De Balie De Week van de Kunsten. Kunst verdient het om gezien en gehoord te worden. Daarom delen we tijdens De Week van de Kunsten dagelijks vanaf 19:00 uur de beste kunstprogramma’s. We vertonen de exposities uit De Balie Expo, normaal gesproken in ons café en restaurant te zien, nu virtueel. In De Balie Live praten we over kunst, cultuur en actualiteit. En in een podcast met cultural innovator Stefanie Afrifa onderzoekt programmamaker Rokhaya Seck hoe het is om de stem van de diversiteit in de kunst te zijn.

De Balie TV

 • Maandag, vanaf 19:00 uur: Toonzetters: Benjamin Herman (November 2018)
  Samen met saxofonist Benjamin Herman – een wereldwijd gekend jazzmusicus en een van Nederlands grootste muzikanten – gaat De Balie tijdens deze editie van Toonzetters op een muzikale zoektocht naar talent. Wat betekent talent bij een muzikant? En hoe kun je het herkennen? Met prachtige muziek van het Benjamin Herman Trio zelf.
 • Dinsdag, vanaf 19:00 uur: Baas over eigen sluier (Februari 2017)
  Hoe komen we voorbij het cliché van de ‘onderdrukte, gesluierde moslima’? Nora Asrami, Anne Dijk, Naeeda Aurangzeb en Nazmiye Oral vertellen hoe zij het huidige politieke klimaat ervaren. Speciaal voor deze avond maakte regisseur Miranda Lakerveld van World Opera Lab de voorstelling Dans van de zeven sluiers. In een wervelende voorstelling, geïnspireerd op de opera Salome van Richard Strauss, worden actuele, mythische en religieuze verhalen over de sluier bijeengebracht.
 • Woensdag
  Nu de zalen van De Balie gesloten zijn, willen we de ontmoeting en het publieke gesprek voortzetten met De Balie Live. Programmamakers spreken in De Balie Live met gasten over kunst, cultuur en de actualiteit.

  Stadsgesprek, vanaf 17:15 uur: een wekelijks kort gesprek met twee gasten via Zoom. Uitgezonden op debalie.nl en AT5. Vorige week spraken we met de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink en huisarts in opleiding Bernard Leenstra. Deze week spreken we met Ingrid Houtepen van Stichting !Woon en Karin Arendsen. Houtepen komt op voor belangen van Amsterdamse huurders, die in deze corona-tijd veroordeeld zijn tot hun te kleine en slecht onderhouden woningen. Arendsen is werkzaam bij Stichting Bootvluchteling en steunt kwetsbare mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland. Wat is het effect van de coronacrisis op deze groepen?’

  Coronagesprekken, vanaf 19:00 uur: Deze gesprekken worden opgenomen in het café van De Balie. Met verschillende gasten en sleutelfiguren onderzoeken we wat de COVID-19 pandemie betekent voor onze samenleving en democratie. In een reeks gesprekken staan we langer stil bij de snel veranderende wereld om ons heen. Dat doen we met schrijvers, filosofen, wetenschappers en kunstenaars die ons een andere blik gunnen. Wat zijn de gevolgen op de lange termijn, wat zullen we winnen en waar lopen we onherstelbare schade op? Deze week is schrijver Arnon Grunberg te gast. Onlangs publiceerde hij het essay Wij offeren alles op voor een gevoel van veiligheid. De Balie-directeur Y
  oeri Albrecht spreekt hem over controle, veiligheid, behoedzaam zijn, vrijheid en hoogmoed.
 • Donderdag, vanaf 19:00: De Balie x Holland Festival | William Kentridge & Raquel van Haver (Juni 2019)
  De wereldwijd veelgeprezen kunstenaars William Kentridge en Raquel van Haver zijn beide gefascineerd door verzwegen verhalen – verhalen van mensen die over het hoofd gezien zijn door de geschiedenis. Van Haver vertelt deze verhalen via haar schilderijen. Kentridge gebruikt hier theater voor. Tijdens Holland Festival in juni onderzochten we met hen wie onze geschiedenis schrijft.
 • Vrijdag, vanaf 19:00 uur: Grote Denkers: Ayn Rand (Juni 2019)
  In een theatrale avond gaan programmamaker Merlijn Geurts, filosoof Tinneke Beeckman, kunstenaar en archeologe Kate Sinha (KIRAC) en historicus Floor Rusman de dialoog aan met een van de meest controversiële vrouwen uit de geschiedenis Ayn Rand. Ze dringen door tot de kern van haar wereldbeeld en testen haar filosofische principes aan de actualiteit. Wat waren nu écht haar ideeën over ethiek, kunst en politiek? Hoe relevant is haar filosofie – het objectivisme – nu nog, als we kijken naar de huidige samenleving?

De Balie Podcast

Donderdag 2 april: Programmamaker Rokhaya Seck interviewt cultural innovator Stefanie Afrifa. Afrifa bracht met haar optredens als, curator, vlogger en tafelgast van DWDD een verscheidenheid aan kunst aan de man. Hoe is het om de stem te zijn van diversiteit in de kunst? En hoe brengt ze subculturen naar de mainstream media?

De Balie Expo

De Balie Expo is een maandelijks wisselende kunsttentoonstelling in ons café. Nu we tijdelijk gesloten zijn, kan niemand de werken zien. En dat is zonde! Daarom tonen we, in overleg met de kunstenaars, een deel van de werken online. Nieuwsgierig naar meer? De tentoonstellingen zijn straks gewoon weer te zien ín De Balie. Nu online te zien:

 • Today’s Face van Wim Vonk – Kunstenaar Wim Vonk tekende een jaar lang elke dag een nieuw gezicht en publiceerde deze dagelijks op Facebook. Dit resulteerde in de expositie Today’s Face.
 • Mens op weg van Farhad Foroutanian – Op deze webpagina tonen we een selectie van het werk van Farhad Foroutanian die hij de afgelopen jaren in Iran heeft gemaakt. De collectie heet Gevluchte kunstwerken.