TV NL EN

De Week van De Omslag

De Balie nodigt, nu en in de afgelopen jaren, radicale en gematigder denkers uit die het roer graag omgooien en pleiten voor een systeemverandering.

We mogen dan in de nieuwe werkelijkheid zijn beland, maar we meten nog met oude maatstaven. Groei en geld zijn de norm. En dus ziet het er somber uit, want in deze crisis verdampen beide snel. Maar kan het ook anders? Durven we van onze groei- en geldverslaving af om ruimte te scheppen voor een nieuwe orde? Wat als circulair en welzijn nu eens de nieuwe maatstaven worden? De Balie nodigt, nu en in de afgelopen jaren, radicale en gematigder denkers uit die het roer graag omgooien en pleiten voor een systeemverandering. Dit programmeren we tijdens De Week van de Omslag:

Maandag 20 april vanaf 19:00 uur: De Balie Live Coronagesprek met Roxane van Iperen over de roep om verandering die nu klinkt. Is de coronacrisis een kans voor een andere omgang met het klimaat of voor meer gelijkheid? En waarom is echte systeemverandering eigenlijk zo moeilijk?

Maandag 20 april vanaf 19:30 uur (alleen via aanmelding): In Het Onderwijscafé Online biedt De Balie in samenwerking met De Amsterdamse Klas een interactief programma waarin bezoekers online met elkaar en met twee experts op het gebied van afstandsonderwijs in gesprek gaan. Wat werkt wel en wat niet in het digitale klaslokaal?

Dinsdag 21 april vanaf 19:00 uur: Veel Geld Maakt niet Gelukkig (2020). Met o.a. filosoof en econoom Ingrid Robeyns buigen we ons over de vraag waarom er wel een armoedegrens is, maar geen rijkdomgrens. Kun je ook té rijk zijn?

Woensdag 22 april om 17:00 uur: De Balie Live Stadsgesprek met de Amsterdamse wethouder Financiën Victor Everhardt en directeur Geerte Udo van citymarketing organisatie IAmsterdam, dat de omslag maakte naar Amsterdam&Partners. Welke keuzes moeten er gemaakt worden om het economische leven in Amsterdam overeind te houden? Een dag na de bekendmaking van de nieuwe plannen van het kabinet reageert de wethouder.

Woensdag 22 april vanaf 19:00 uur: De Balie Live Coronagesprek met Tijs Goldschmidt over de intensivering van handelscontacten, biodiversiteit, het verdwijnen van leefgebieden van inheemse soorten en de gevolgen van migratie voor mensen, dieren en ecosystemen.

Donderdag 23 april vanaf 19:00 uur: De Balie Live Floor Milikowski x Floris Alkemade. Met twee van de meest kritische denkers als het gaat om de ruimtelijke inrichting in Nederland: op zoek naar houvast in een veranderende wereld. Hoe willen we dat ons land eruit ziet?

Vrijdag 24 april vanaf 19:00 uur: Zeespiegelstress?! (2020). Zijn we goed voorbereid op de stijging van het water? Met o.a. minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, kardinaal Peter Turkson, de belangrijkste adviseur van de paus op het gebied van klimaat en fotograaf Kadir van Lohuizen die klimaatverandering over de hele wereld in beeld bracht.

Zaterdag 25 april vanaf 19:00 uur: Jane with Jane Goodall. Kijk via Netflix de prachtige film Jane, over de onwaarschijnlijke start, het grensverleggende onderzoek en de blijvende nalatenschap van primatologe Jane Goodall. Daarna vanaf 19:00 uur op www.debalie.nl: De Balie-directeur Yoeri Albrecht interviewt Goodall over haar werk en haar levenslange strijd voor het leven op deze planeet. Hoe kunnen we het tij keren volgens Goodall?

Zondag 26 april vanaf 19:00 uur: De achtste dag/On day 8 with Joris Luyendijk & Jean-Claude Trichet. Door de coronamaatregelen stevenen we af op een economische crisis, maar wat gebeurde er ook alweer bij de vorige financiële Europese crisis in 2008? Kijk via NPO Start de docu over de 8 dagen waarin de banken en de economie gered moesten worden. Hoe moeten we onszelf deze keer redden? Met daarna op www.debalie.nl vanaf 19:00 uur een nagesprek met Joris Luyendijk en voormalig directeur van de Europese bank Jean-Claude Trichet.

De Balie Podcast
Op donderdag 23 april publiceren we een nieuwe aflevering van De Balie Podcast. Met deze week journalist en filosoof Doortje Smithuijsen die influencers in hun dagelijkse leven volgde, op zoek naar de persoon achter het Instagram-account. In De Balie Podcast doet ze uit de doeken wat ze daar aantrof. Ook mediawetenschapper Linda Duits zit aan tafel. We kijken naar hoe influencers een product van onze tijd zijn, maar ook hoe zij deze tijd op hun beurt beïnvloeden.

De Balie Expo
Deze week een videoclip in onze online expositieruimte. En wel van een van de gezichten van De Balie: Maurits Sutorius. Sutorius is beeldend kunstenaar en muzikant. Hij maakt onder andere videoclips, schilderijen en beeldende kunst. In zijn werk duiken vaak mysterieuze wezentjes op die ieder een eigen verhaal vertellen. Eerder exposeerde hij het kunstwerk In My Room in de foyer van De Balie. Onlangs heeft hij voor de band FRIDAY zijn eerste videoclip geregisseerd. Meer info

Deadline Schrijverswedstrijd
Wat betekent vrijheid, nu we door de coronacrisis binnen moeten blijven, niet naar school kunnen, en elkaar niet mogen ontmoeten? De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseren in aanloop naar Bevrijdingsdag een schrijfwedstrijd. Schrijftalent tussen de 12 en 18 jaar wordt opgeroepen om een verhaal (500 – 800 woorden), gedicht op spoken word over het thema ’75 jaar vrijheid’ in te zenden. Let op, de deadline is zondag 26 april. Juryleden Mano Bouzamour (schrijver De Belofte van Pisa), Samya Hafsaoui (presentator en schrijver) en Trudy Coenen (docent Nederlands, leraar van het jaar) bepalen de winnaar die we op Bevrijdingsdag bekendmaken. Meer info

De Balie STUDIO
Op dinsdag 22, donderdag 23 en zaterdag 24 april publiceren we opiniestukken van deelnemers aan De Balie STUDIO, de leergang voor nieuwe debatmakers.