TV NL EN

Gezocht: nieuwe stemmen in het publieke debat

Solliciteer t/m 13 december 2021
Merk je dat jouw perspectief, kennis of ervaring (nog) geen of onvoldoende onderdeel vormt van het publieke debat? Vind jij dat het publieke debat gevoed wordt met onvolledige of onjuiste informatie? En wil je graag met je eigen kennis aan een maatschappelijk debat bijdragen? Dan zoekt STUDIO jou.

Tijdens opleidingstraject STUDIO krijg je handvatten om je expertise en maatschappelijke doel te laten gelden in het publieke debat. Want hoe leg je ingewikkelde stof uit aan een groot publiek? En hoe word je zichtbaar voor mediamakers?

Je gaat praktisch aan de slag, maar het is ook een mentaliteitstraining

Deelnemer 2021

STUDIO-deelnemers leerden van theatermaker Daria Bukvić spreken, debatteren van de voormalig wereldkampioen Lars Duursma, schrijven van journalist Nausicaa Marbe en de maatschappij bewegen van activist Jerry Afriye, programmamaker Janine Abbring en Femke Halsema.

De leergang

Elke STUDIO-editie is een kleinschalige (8-10 deelnemers) en op maat gemaakte leergang. Elke deelnemer schrijft een leerplan met individuele leerbehoeftes en dit vormt het uitgangspunt van de leergang. De leergang wordt als volgt opgebouwd:

  • Een kernprogramma gericht op het aanscherpen van spreek- en schrijfvaardigheden. Bijvoorbeeld sessies: retorica / debatteren / programmamaken / modereren / public speaking / opiniërend schrijven / omgaan met kritiek.
  • Een gespecialiseerd programma gebaseerd op leerbehoeftes van elke individuele lichting. Eerdere sessies: lobbyen / campagne voeren / podcasts maken / talkshows.
  • Als er grote (inter)nationale sprekers naar De Balie komen, dan organiseren we waar mogelijk een aparte ontmoeting met STUDIO en STUDIO-alumni.                                        
  • Individuele begeleiding van een communicatie-expert & toegang tot een coach. 

In de media
Tijdens de leergang bouwen deelnemers aan een eigen medianetwerk en begeleiden wij deelnemers met het vinden hun boodschap, stem en van podia. Zo maakte historicus Katie Digan een videocolum voor Vrij Nederland, schreef jurist bij Autoriteit Consument en Markt Gerbrich Kozijn een opiniestuk voor Trouw en schoof schrijver Pete Wu aan bij Pauw.

Jij hebt
  • Een duidelijke expertise – je weet veel van een bepaald onderwerp;
  • Een maatschappelijk doel – je wilt iets veranderen in de samenleving;
  • De wens om bij te dragen aan het publieke debat – onderdeel van STUDIO is het actief zoeken van publiciteit in media en op podia;
  • De tijd – je hebt ruimte voor een tijdsinvestering van gemiddeld 8 uur per week. Deelname aan alle sessies is verplicht.
Aanmeldprocedure

Eerste ronde
Door middel van een online aanmeldformulier vragen we naar je CV, expertise, wat je wil leren en bereiken. Aanmelden kan t/m 13 december 2021.

Tweede ronde
Vinden er kennismakingsgesprekken plaats op 6 of 7 januari 2022.

Selectie
Op vrijdag 4 februari is de eerste STUDIO 10 bijeenkomst: Ontwerpdag. Daarna vinden de STUDIO 10 sessies plaats op elke vrijdagmiddag van 3 maart t/m 10 juni.

Kosten

Iedereen zou in principe deel moeten kunnen nemen aan STUDIO, daarom hebben we altijd een aantal plaatsen beschikbaar voor mensen die geen budget hebben vanuit hun werkgever. STUDIO wordt grotendeels gefinancierd door De Balie en Stichting Democratie en Media. Hierdoor kunnen we de kosten per deelnemer laag houden: 2.500EUR per deelnemer. Wij vragen aan STUDIO-sollicitanten die werkzaam zijn bij een organisatie om aan hun werkgever te vragen of STUDIO past in het ontwikkeltraject van het desbetreffende bedrijf en of het daaruit bekostigd kan worden. Ook is er een speciale regeling voor deelnemers die het bedrag niet kunnen betalen, bijvoorbeeld werkzaam bij een ANBI. Is er geen sprake van een werkgever of een andere financieringsmogelijkheid, neem contact op met Lola ‘t Hart over de mogelijkheden (lolathart@debalie.nl).

Solliciteer

Meld je nu aan voor STUDIO 10. Aanmelden kan t/m 13 december via dit formulier.

Voor inhoudelijke vragen over STUDIO kun je contact opnemen met Lola ’t Hart, coördinator STUDIO.