TV NL EN

Luister nu naar De Balie Podcast

Vast in je huis en behoefte aan goede gesprekken? Luister naar De Balie Podcast. Wij hebben speciaal voor jou een lijst samengesteld met de beste afleveringen van het afgelopen jaar.

Aflevering 67: Hassan Bahara over zijn obsessies als journalist en wat het onderzoek naar extremisme van hem vraagt
Bahara werkte ruim zes jaar voor opinie tijdschrift De Groene Amsterdammer en is sinds 3,5 jaar in vaste dienst van De Volkskrant waar hij zich grotendeels bezighoudt met extremisme. Dat begon met islamitisch extremisme en is sinds twee jaar verschoven naar rechts extremisme. Op dat laatste vlak heeft hij samen met mede onderzoeksjournalist Annieke Kranenberg enkele grote onderzoeksprojecten gedaan, vooral naar alt right.

Luister

Aflevering 54: Sunny Bergman over kritiek, steun & ruimte innemen in haar emancipatiestrijd
In haar films, die veel stof doen opwaaien, onderzoekt Sunny Bergman op persoonlijke wijze maatschappelijke thema’s. Van feminisme, bijvoorbeeld in Beperkt Houdbaar en Sletvrees, tot racisme en wit privilege, in Zwart als Roet en Wit is ook een kleur. En recentelijk waagde ze zich aan mannenemancipatie in haar nieuwe film Man Made. Hoe reageert haar publiek op deze verschillende thema’s? En hoe bewust gaat ze om met haar rol in het hedendaagse debat? 

Luister

Aflevering 60: Marietje Schaake over 10 jaar Europarlement en invloed uitoefenen binnen en buiten de politiek
Programmamaker Zara Toksöz in gesprek met voormalig Europarlementariër Marietje Schaake. Schaake zat, namens D66, 10 jaar in het Europees Parlement. Hoe kijkt ze op deze periode terug, wat heeft ze kunnen bereiken en waar maakt ze zich nog zorgen

Luister

Aflevering 63: Mano Bouzamour over literaire helden, leven en geleefd worden en het tofste boek ever schrijven
Zijn boek ‘De belofte van Pisa’ werd een daverend succes in 2013 en is onlangs verfilmd. In deze autobiografisch getinte roman probeert Samir, Bouzamours alter ego, zich te ontworstelen aan het milieu waarin hij is opgegroeid. Is hem dat zelf gelukt? En wat is zijn volgende doel? Een gesprek over Bouzamours boodschap, zijn werk, de roem en een leven na De Belofte. “Ik sta voor het individu, niet voor een gedachtegoed.”

Luister

Aflevering 44: Arnon Grunberg over z’n geheime voetnootclub en waarom Wilders gevaarlijker is dan Baudet.
Een dag na de Provinciale Statenverkiezingen praat programmamaker Anne-Marijn Epker met Grunberg over de verkiezingen, de politieke gevolgen en waarom hij Wilders gevaarlijker vindt dan Baudet. Én ze praten over Grunbergs ongelofelijke productiedrift. Wat drijft hem in zijn werk? Waar probeert hij invloed uit te oefenen op het publieke debat? Een gesprek over politiek, Grunbergs nieuwste projecten én de onthulling van zijn geheime Voetnootclub.

Luister

Aflevering 72: Ablet Bakir over de Oeigoerse crisis in China en de lange arm van Peking
De vervolging van deze overwegend islamitische minderheid krijgt steeds meer internationale aandacht. Voorafgaand aan dit programma spreekt programmamaker Zara Toksöz met Oeigoers-Nederlands activist Ablet Bakir. Hij is actief voor het Nederlands Oeigoers Platform en strijdt tegen de inmenging van de Chinese overheid van Oeigoeren in Nederland. Hoe probeert hij de Oeigoerse crisis onder de aandacht te brengen?

Luister

Aflevering 40: Marloes Coenen over haar MMA-carrière, feminisme én prestatiedruk in de sport
Als professioneel vechter weet Marloes Coenen hoe je met druk moet omgaan, maar tegelijkertijd maakt ze zich zorgen om wat we soms vragen van jonge kinderen. Een gesprek over haar carrière, de balans tussen presteren en plezier én haar feministische agenda.

Luister

Aflevering 55. Iva Bicanic over seksueel geweld, haar werk als psychologe en de rol van omstanders

Programmamaker Lola ’t Hart in gesprek met klinisch psycholoog Iva Bicanic. Bicanic houdt zich voornamelijk bezig met de behandeling van seksueel trauma. Ze werd uitgeroepen tot de Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid 2018. Maar wat wil ze precies op de kaart zetten en waarom is het zo belangrijk dat het in het publieke debat ook over seksueel geweld en trauma gaat? 

Luister

Aflevering 66: Pete Wu over over De Bananengeneratie, #noasians en over jezelf praten in de media.
Afgelopen jaar kwam Pete Wu’s boek De Bananengeneratie uit over het Chinese Nederlanderschap. Hij sprak voor zijn boek met andere Chinese Nederlanders over generatieclashes, daten, discriminatie en over het gevecht om jezelf te mogen zijn – bevrijd van clichés. Zijn boek kreeg enorm veel media-aandacht, waardoor hij de afgelopen weken aanschoof bij Pauw, een radio-uitzending en zelfs het NOS-nieuws haalde. Hoe is het voor Pete om een nieuw verhaal te vertellen over een generatie Chinese Nederlanders en daarmee de verantwoordelijk op zich te nemen voor een betere representatie?

Luister

Aflevering 42: Rosa Koenen over de kunst van het klaarkomen en waarom we daar vaker over moeten praten
Rosa Koenen is initiatiefnemer van het project HEAR ME come waarin Sara Donkers vrouwen fotografeert terwijl ze klaarkomen en Rosa Koenen hen interviewt. Programmamaker Rokhaya Seck spreekt met Koenen over de kunst van het klaarkomen, de kracht van vrouwelijke seksualiteit en het genot en ongemak dat samenkomt wanneer je daar een kunstproject over maakt.

Luister

Aflevering 49: Rokhaya Seck spreekt Wierd Duk over zijn rol in het gepolariseerde debat
Wierd Duk is voormalig correspondent in Duitsland en Rusland, maar staat nu beter bekend als rechtse commentator die op radio, televisie en twitter veelvuldig zijn stem laat horen. Een gesprek over online bubbels, framing, polarisatie en het niet met elkaar eens zijn maar wel met elkaar praten. Wierd Duk vindt de polariserende samenleving zorgelijk, maar in hoeverre is hij hier zelf medeplichtig aan?

Luister

Aflevering 56: Döne Fil over geloof, homoseksualiteit en de kleuren van de Pride.
Deze aflevering praat programmamaker Rokhaya Seck met Döne Fil. Ze zet zich al 10 jaar in voor LHBTQI-personen. Tegenwoordig werkt ze bij Stichting Maruf, een organisatie voor Queer Moslims. Een gesprek over homo-emancipatie, de islam en representatie tijdens De Pride. 

Luister

Meer podcasts luisteren? Alle aflevering van De Balie Podcast vind je hier. Vanaf nu om de week elke donderdag in je favoriete podcast app.