TV NL EN

Nacht van de Dictatuur 2019

Op 12 september vindt het jaarlijks terugkerende festival Nacht van de Dictatuur plaats.

Op 12 september vindt het jaarlijks terugkerende festival Nacht van de Dictatuur plaats. De tegenhanger van de Dag van de Democratie heeft dit jaar als centrale vraag: ‘Welke waarheid kies jij?’. Welke verhalen geloof jij als het gaat om macht, politiek en autoriteit? En wat doe jij om er achter te komen of dat de waarheid is? Een avond met twee uiteenlopende programma’s vol met film en discussie. 

Premiere On Air met Bob Rugurika

Onze hoofdgast is de Burundese onderzoeksjournalist Bob Rugurika. Het is zijn missie om te strijden voor mensenrechten en daarmee is hij bereid zijn leven te riskeren om de waarheid te onthullen. De Vlaamse documentairemaker Manno Lanssens volgde hem en zijn onafhankelijke radiostation Radio Publique Africaine tijdens de onrustige presidentsverkiezingen van 2015 waarin Burundi in rap tempo veranderde in een dictatuur. Tijdens de Nacht van de Dictatuur zal de Nederlandse première van On Air plaatsvinden en gaan we onder andere in gesprek met Bob Rugurika over de bedreigingen voor de democratie.

On Air (Manno Lanssens)

Bob Rugurika is de directeur van Radio Publique Africaine (RPA), het populairste onafhankelijke radiostation in Burundi. Met de nakende presidentsverkiezingen komt het land in een draaikolk van spanningen terecht. Bob en zijn radio steunen de bevolking die op straat komt om haar fundamentele grondrechten op te eisen. Hij daagt het regime voortdurend uit en wordt zo vijand nummer één. Zal Bob erin slagen de persvrijheid te behouden terwijl de mond gesnoerd wordt van onafhankelijke media en zijn familie en leven worden bedreigd?

Nederlandse en Belgische invloed op dictatoriale regimes

Schiet onze ontwikkelingshulp haar doel voorbij? Vredesmissies, handel en ontwikkelingshulp, Nederland en België zijn vaak betrokken bij projecten in landen met corrupte of dictatoriale regimes. Het doel is hulp te bieden, maar dit gaat echter niet altijd goed. Zo zorgde de VN-vredesmissie in Mali enkel voor meer terreur. Ook financierden Nederland en België de gewelddadige politie en omstreden verkiezingen in Burundi. Wat is de invloed van Nederlands en België in dictatoriale conflictgebieden? Hoe gaan betrokkenen om met de dilemma’s? En is er überhaupt een manier om zuivere hulp te bieden in een conflictlanden?

Deze avond wordt mede georganiseerd door De Buren.

Blijf op de hoogte

Mis nooit meer een programma! Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van De Balie

Inschrijven