TV NL EN

OPEN CALL | Schrijvers & kunstenaars

Amsterdam, 8 april 2020 – De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité doen in aanloop naar Bevrijdingsdag een oproep aan schrijvers en kunstenaars.

Onze wereld zit op slot. Ook kunstenaars, die vaak vernieuwing, troost en beschouwing brengen, zitten thuis. We vragen hen in deze uitzonderlijke tijd een idee in te sturen over onze OPEN samenleving. De coronacrisis vraagt om een frisse blik op hoe we met elkaar willen samenleven. Om kunstenaars te ondersteunen en toch te kunnen lezen, horen en zien, verstrekt Amsterdams Comité 4 en 5 mei aan negen kunstenaars een geldbedrag om hun idee uit te werken.

Een jury bestaande uit Andrée van Es (Amsterdams 4 en 5 mei comité), Yoeri Albrecht (De Balie), Nadia Moussaid (VPRO Mondo), Joost de Vries (De Groene Amsterdammer) en Rein Wolfs (Stedelijk Museum Amsterdam) kiest daaruit drie winnaars. Deze worden rond 5 mei bekend gemaakt en presenteren hun werk bij De Balie, VPRO cultuurmagazine VPRO Mondo, tijdschrift De Groene Amsterdammer, Stedelijk Museum Amsterdam en Het Parool.

Open Call

De grenzen, scholen, theaters en musea zijn gesloten en mensen kunnen niet langer samenkomen om gedachten uit te wisselen. In een mum van tijd is onze samenleving drastisch veranderd door de wereldwijde coronacrisis. Wat is er te zeggen over onze ‘open’ samenleving in 2020, het jaar waarin we in Nederland 75 jaar bevrijding vieren? Waarnaar wordt verlangd, wat gaat beter dan ooit, wat wordt gemist?

Kunstenaars en schrijvers worden opgeroepen om tot en met 14 april hun idee voor een gedicht, essay of kunstwerk met als thema OPEN in te zenden. De Balie en Amsterdams Comité 4 en 5 mei maken een selectie uit alle inzendingen. Amsterdams Comité 4 en 5 mei verstrekt betaalde opdrachten aan negen kunstenaars in drie categorieën.

  • Poëzie en spoken word
  • Essay (1500-2000 woorden)
  • Beeldende kunst (en performance)

Op 16 april maken we de selectie van negen kunstenaars bekend, drie per categorie. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité verstrekt €750,- (poëzie en spoken word), €1500 (essay) en €1500 + 750 materiaalkosten (beeldende kunst) per kunstenaar of maker om het idee uit te werken tot en met 29 april. Een professionele jury kiest vervolgens per categorie één winnaar. De drie winnaars worden rond 5 mei op www.debalie.nl bekend gemaakt. De Balie en mediapartners VPRO cultuurmagazine Mondo, De Groene Amsterdammer, Stedelijk Museum Amsterdam en Het Parool presenteren de winnaars op verschillende manieren.

Kunstenaars kunnen hun idee tot en met 14 april opsturen naar oproep@4en5meiamsterdam.nl.

Lees hieronder de voorwaarden voor inschrijving.

Click here  for the Open Call in English (please notice this is for the Visual arts category only)


VOORWAARDEN VOOR INSCHRIJVING

Poëzie en spoken word

Stuur uiterlijk 14 april een mail naar oproep@4en5meiamsterdam.nl met een korte bio, de categorie waarin je inzendt en je beste werk (tekst of video). Daarnaast formuleer je in max 150 woorden je idee over het thema ‘open’ (voertaal Nederlands).

16 april maken we bekend welke 3 dichters zijn geselecteerd voor de betaalde schrijfopdracht van € 750,- (inleverdatum 29 april). Op 5 mei publiceert Het Parool de winnende inzending.

Essay

Stuur uiterlijk 14 april een mail naar oproep@4en5meiamsterdam.nl met een korte bio, de categorie waarin je inzendt en je idee voor een essay tussen de 1.500 en 2.000 woorden over het thema ‘open’ (max 150 woorden, voertaal Nederlands).

16 april maken we bekend welke 3 essayisten zijn geselecteerd voor de betaalde schrijfopdracht van €1500,- (inleverdatum 29 april). De winnaar wordt 5 mei bekend gemaakt en gepubliceerd op de website van De Groene Amsterdammer.

Beeldende kunst

Stuur uiterlijk 14 april een mail naar oproep@4en5meiamsterdam.nl met een korte bio, een impressie van je werk en de categorie waarin je inzendt. Daarnaast verbeeld of omschrijf je (in max 150 woorden) je idee voor een kunstwerk over het thema ‘open’ (alle vormen van beeldende kunst zijn mogelijk).

16 april maken we bekend welke 3 kunstenaars zijn geselecteerd voor de betaalde opdracht van € 1500,- plus max €750,- aan eventuele materiaalkosten (inleverdatum 29 april). Vanwege de krappe deadlines, verwachten we van de geselecteerde kandidaten geen volledig kunstwerken, maar een uitgewerkt ontwerp/schets. De winnaar wordt 5 mei bekend gemaakt en (digitaal) gepresenteerd door het Stedelijk Museum Amsterdam.

Click herefor the Open Call in English (please notice this is for the Visual arts category only)

Eerste deadline: 14 april!

Jury:

Nadia MoussaidPresentator en programmamaker VPRO Mondo
Yoeri AlbrechtDirecteur De Balie
Andrée van EsAmsterdams 4 en 5 mei comité
Joost de VriesSchrijver en journalist bij De Groene Amsterdammer
Rein WolfsDirecteur Stedelijk Museum Amsterdam