TV NL EN

THE FALL OF THE WALL: 30 YEARS LATER

9 november is het precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Daarom vieren wij de vrijheid tijdens het Fall of the Wall Festival.

The Fall of the Wall mini-festival: 9-10 November

Als je dertig wordt, is je jeugd écht voorbij. En dan komen de vragen: heb je wel bereikt wat je wilde? Welke toekomst wens je eigenlijk? 9 november is het precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. De verwachtingen van die afbraakactie waren destijds helder: vrijheid, gelijkheid en vooral welvaart voor héél Europa. Feest!

Maar nu de Val van het IJzeren Gordijn de volwassen leeftijd bereikt heeft, lijkt ook Europa te lijden aan het dertigersdilemma. Is dit het volwassen leven waar ze zo van droomde in haar jeugd? Vandaag de dag staat de fel bevochten democratie onder druk. In Hongarije en Polen wordt de rechtsstaat in hard tempo afgebroken, maar ook in het Westen is er reden tot zorg. Extreem-rechts rukt op, het wantrouwen in politici is groot en een antwoord op het toenemende nationalisme in Europa ligt alles behalve voor de hand. Is dit de kater na het feest?

Tijdens het Fall of the Wall minifestival herbeleven we de euforie van de Val van de Muur, en doen we moedige pogingen de (mogelijke) kater te bestrijden. 

De hele Balie is verbouwd: we trekken muren op en verdelen het land in Oost en West – drink je aangelengde wodka, of chique prosecco? Maar grenzen zijn er om te overtreden (toch?) En muren zijn er om afgebroken te worden (toch?). Dus dat gaan we doen! Tijdens de Tear down this Wall-party, terwijl de legendarische dj Aron Friedman 1989-klassiekers draait. De volgende dag ontfermen we ons tijdens een brakke brunch over de ‘kater van Europa’. In het restaurant van de Balie is een speciale daghap verkrijgbaar, geheel in thema. Wat zouden dictators eigenlijk het liefste eten?

November 9 – How to survive a dictatorship?
We beginnen het festival met dictatuur. Het lijkt voor velen een ver-van-ons-bed-show, maar het is slechts twee generaties geleden dat de helft van de Europeanen onder een autoritair, en zelfs dictatoriaal regime leefde. Hoe te overleven in tijden van onvrijheid? En hoe (on)waarschijnlijk is het eigenlijk dat een dictatuur ooit weer opduikt in Europa? 

Voor de gelegenheid staat er een muur in de Balie, die de ruimte scheidt in oost en west. Het is maar de vraag waar de grenswachter je laat belanden. Beleef je het programma vanuit Oost-Europees perspectief of vanuit westers perspectief? 

16.00 – 01.00 Luister naar podcasts & kijk video’s door het hele gebouw
20.00 – 21.30 How to survive a dictatorship?
21.30 – 01.00 ‘Tear down this Wall’ party in onze foyer met DJ Aron Friedman

November 10 – How to survive a democracy?
The morning after zetten we een fikse oostblok-brunch (inbegrepen bij entreekaartje) voor je klaar om de kater te verwerken. Na de Val van de Muur zou er vrijheid, democratie en welvaart zijn voor heel Europa. Althans, dat was ons beloofd. Hoe staat het er nu voor in Europa? Waarom is ‘democratie’ voor velen (ook hier in Nederland) een begrip geworden om te wantrouwen? En hoe gedragen we ons zelf als burgers eigenlijk? Is Europa nu volwassen? Welke verantwoordelijkheden moeten er genomen worden? 

10.00 – 17.00 Expositie op de bovenfoyer
11.00 – 12.30 Recovery brunch: How to survive a democracy? (this programme is in English)

 

Speakers

9 NovemberHow to survive a dictatorship? Buy your ticket here!
10 NovemberHow to survive a democracy? Buy your ticket here!