TV NL EN

Werving STUDIO 5 begonnen!

Een terugblik met oud STUDIO-deelnemer Bahareh Goodarzi

Na de zomer begint STUDIO met het opleiden van een vijfde lichting deelnemers. Met STUDIO wil De Balie het publieke voorzien van nieuwe, geïnformeerde stemmen. Bahareh Goodarzi, verloskundige, docent en PhD kandidaat aan het UMC, kijkt terug op haar deelname aan STUDIO 2.

Het is inmiddels alweer een tijdje terug sinds je deel hebt genomen aan STUDIO. Hoe kijk je terug?
Ik kijk zeer positief terug. Ik gebruik de vaardigheden die ik geleerd heb bij STUDIO eigenlijk de hele tijd. Hoe schrijf je stukken, hoe benader je de media, hoe doe je dat tactisch. Ik gebruik deze vaardigheden ook tijdens mijn werk en het dagelijks leven.

Waarom deed je mee met STUDIO?
Om actiever worden in het publieke debat. STUDIO leek mij een goede leergang om mij daarbij te helpen. De kennis die in academische onderzoeken naar voren komt, blijft vaak hangen binnen de beroepsgroep. Ik vind het belangrijk dat deze kennis voor iedereen beschikbaar is.

 


Met STUDIO biedt De Balie nieuwe experts de vaardigheden om actief deel te nemen aan het publieke debat, wat daarmee diverser en rijker wordt. Na de zomer beginnen we voor de vijfde keer met een reeks bijeenkomsten, voorheen geleid door prominente vakmensen zoals Janine Abbring, Femke Halsema, Michael Ignatieff en Taiye Selasi. Tijdens de bijeenkomsten worden meerdere essentiële onderdelen van het publieke debat behandeld. Op een persoonlijke manier worden de deelnemers gevormd tot actieve en kritische publieke experts.


 

In februari heb je samen met Maaike Muntinga een stuk voor het Parool geschreven. Met de hashtag #Period willen jullie het taboe rondom menstruatie verbreken. Hoe waren de reacties?
Die waren divers. Op social media kwamen best wat negatieve reacties. “Gadverdamme, moeten we het hier over hebben?” en “Vrouwen moeten hun billen scheren!” Die reacties onderstreepten het probleem. Er kwamen gelukkig ook veel positieve en steunende reacties. Het heeft veel discussie opgewekt.

Heb je de ervaringen uit STUDIO hierbij gebruikt? Welke precies?
De masterclass opiniërend schrijven van Nausicaa Marbe heeft mij geholpen. Door het levendig maken van je verhaal kunnen mensen meevoelen. Ook het begrijpbaar schrijven van je artikel zodat iedereen betrokken wordt, was belangrijk. Dit zat ook in de workshop retorica die STUDIO aanbood.

Welke kennis uit STUDIO is het meeste bij je gebleven?
Daria Bukvić, die lesgaf over spreken op een podium, vertelde dat je moet spreken vanuit je kut. Maak gebruik van je vrouwelijkheid en sta stevig in je schoenen. En Femke Halsema gaf me mee dat debatteren intellectuele tai chi is; soms moet je meebewegen.

STUDIO 5 begint in oktober, en loopt door tot december 2019. De vacature is geopend t/m 26 juni. Je kunt je hier aanmelden.

Volg De Balie STUDIO op Twitter Facebook LinkedIn

Speakers

Bahareh GoodarziSTUDIO 2 Deelnemer

Blijf op de hoogte

Mis nooit meer een programma! Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van De Balie

Inschrijven