Al enige tijd is er discussie over de salarissen van NPO-presentatoren. Nu ook Matthijs Van Nieuwkerks salaris toch echt aan de Balkenende-norm moet gaan geloven, vreest BNNVara voor een verschuiving van haar personeel naar commerciële omroepen. Mediadirecteur Gert-Jan Hox stelt dat Van Nieuwkerk enorm veel STER-inkomsten genereert. Ook Peter R. de Vries verdedigde Van Nieuwkerks hoge salaris op Radio 1, en noemt hem “de Messi van de NPO”.

Hoeveel is een Messi waard wanneer zijn kosten ook de opleiding van nieuw talent kan faciliteren? De NPO heeft geen Messi nodig, maar types als Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. De NPO moet een kweekvijver worden, en een toekomst bieden voor nieuwe stemmen. Het koste wat kost vasthouden van Van Nieuwkerk voorkomt doorstroom en opleiding van jonge programmamakers. De angst om Van Nieuwkerk kwijt te raken toont naast het gebrek aan zelfvertrouwen bij de NPO ook hoe conservatief ze is.

Die conservatieve houding heeft ook invloed op de selectie van tafelgasten. In februari dit jaar werd vanuit de Ombudsman een kleinschalig onderzoek gepubliceerd over de diversiteit van gasten aan tafel bij de vier grootste Nederlandse talkshows. De resultaten waren in lijn met voorgaande grote onderzoeken over de NPO en haar talkshows: we zien te vaak dezelfde mensen aan tafel.

De personen die het vaakst komen -zogenaamde tv-persoonlijkheden- schuiven te regelmatig aan tafel om te praten over allerlei actualiteiten. Sterker nog: tv-persoonlijkheden gebruiken de actualiteiten om te praten over hun eigen persoon. De mogelijkheid tot een daadwerkelijk inhoudelijk en vernieuwend gesprek verdampt dan bij voorbaat.

"Hoe krijgen we de talkshowtafel gevuld met nieuwe en relevante sprekers met daadwerkelijke kennis van zaken?"

Het stugge vasthouden aan Van Nieuwkerk en de voorkeur voor tv-persoonlijkheden zijn symptomen van een ongezond en eenzijdig publiek debat. Hoe krijgen we de talkshowtafel gevuld met nieuwe en relevante sprekers met daadwerkelijke kennis van zaken?

Het vergroten van het aanbod is een eerste stap. De Balie is sinds twee jaar bezig om nog onbekende experts in de krant, op het podium en aan tafel te krijgen. Met het leertraject STUDIO werken vakexperts (van verloskundigen tot ondernemers) aan vaardigheden en netwerken om hun eerste stappen in het publieke debat te zetten. Zulke projecten zorgen voor een influx van nieuwe sprekers, debaters en opiniemakers.

STUDIO biedt een reeks bijeenkomsten aan, waar essentiële vaardigheden behandeld worden door professionele leermeesters. Afgelopen reeks vertelde Jerry Afriyie over strijdbaarheid en activisme, theatermaker Daria Bukvić gaf een cursus over spreken en lichaamshouding, en debatspecialist Lars Duursma leidde een workshop over discussiëren en het overtuigen van je publiek.

Op 27 mei beginnen we met het scouten naar nieuw STUDIO-talent. Ben jij de Donny van der Beek die nieuw leven wil blazen in het publieke debat en uiteindelijk wil aanschuiven bij de NPO? Houd dan je ogen open voor de vacature.