TV NL EN

Ondanks talent niet dezelfde schoolladder beklimmen

Journalist Manon Stravens over de start van het nieuwste onderzoek van Live Journalism

Blog – Wie kan er mee in de vaart van een snel veranderende stad als Amsterdam, en wie niet? Welke Amsterdammers vallen buiten de boot, omdat ze net niet dezelfde mogelijkheden in de schoot geworpen krijgen als anderen? Welke verhaal wordt te weinig verteld in deze stad?

Door die vragen laat Live Journalism zich leiden in de keuze van haar onderwerpen. En naar die Amsterdammers gaan we op zoek in onze onderzoeken.

Dat bracht ons vorig jaar eerst bij de mensen die keihard werken, maar toch de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen. En dat bracht ons later bij de ‘onrendabele’ huurder die in slecht onderhouden woningen ziet hoe de schimmel woekert.

Nu gaan we op zoek naar de verhalen van Amsterdammertjes, kinderen op basisscholen, die ondanks hun talenten toch niet dezelfde schoolladder beklimmen als andere scholieren. Omdat ze onderschat worden, omdat hun ouders niet de middelen hebben om dure bijlessen of een bezoek aan het museum te betalen, of niet de weg weten naar ondersteuning als het even tegenzit op school. Omdat ze op scholen zitten waar het lerarentekort weer net iets groter is.

En ja, aan de ene kant kun je zeggen dat dit verhaal volop verteld wordt en al in de schijnwerpers staat. Kranten en rapporten worden er over vol geschreven. En het is een onderwerp dat ook De Balie niet kan laten liggen. Want wat is er erger dan verspild talent?

Maar tegelijkertijd zien wij dat er nog ontzettend veel te onderzoeken valt binnen dit onderwerp. En dat veel verhalen rond kansenongelijkheid niet verteld worden.

De gemeente heeft de aanpak van kansengelijkheid hoog op de agenda staan, maar wat doen scholen en leerkrachten zelf om gelijke kansen te creëren voor alle kinderen in hun klassen, ongeacht hun afkomst en sociaaleconomische positie? Hoe kijken zij naar dit onderwerp? Wat hebben zij nodig, of hebben ze eigenlijk al genoeg op hun bord? En welke verhalen vertellen vooral ook ouders, die het beste onderwijs voor hun kind willen?

We gaan de komende maanden daarnaar op zoek en werken samen met onder meer AT5. We stappen op de fiets en gaan op zoek naar Amsterdammers en Amsterdammertjes in alle uithoeken van de stad, waarna we hun verhalen tot leven brengen op het podium. In debatten, brainstormbijeenkomsten en theatrale voorstellingen.

En we hopen met zoveel mogelijk Amsterdammers hierover door te praten.

Dus wees welkom, ouders, kinderen, docenten, schoolleiders, onderwijskundigen, sociologen om mee te praten! En bestook ons met al je tips op livejournalism@debalie.nl.

 

 

Bestook ons met al je tips op
 livejournalism@debalie.nl