Bekijk hier de videoreportage van de eerste editie van Nationaal Gesprek over Vrijheid op het Summa College in Eindhoven, met Minister Ingrid van Engelshoven.

 

NGoV Eindhoven Video PC from De Balie on Vimeo.

Op 21 september 2019 vond de eerste editie van Nationaal Gesprek over Vrijheid plaats. Een gesprek dat een jaar lang gevoerd wordt door bestuurlijk Nederland (ministers, staatssecretarissen, commissarissen van de koning, burgemeesters, CEO’s en andere topbestuurders) met studenten van het middelbaar beroepsonderwijs. Om onze 75-jarige vrijheid te vieren, worden ontmoetingen geïnitieerd op 75 scholen door heel Nederland. Daar gaan studenten en bestuurders met elkaar in gesprek: wat betekent vrijheid in Nederland? En wat wil je er persoonlijk aan bijdragen?

Het allereerste gesprek vond plaats in Eindhoven, op het Summa College. Aanwezig waren ruim 100 studenten van de faculteit Zorg en Welzijn. Ze gingen in gesprek met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven.

Bij binnenkomst werd de minister warm onthaald door enkele studenten. Het Summa College had al geruime tijd aandacht gegeven aan de viering van 75 jaar vrijheid. De hal was ingericht met marktkramen en banieren ter presentatie van deze activiteiten, waaronder kunstwerken, gedichten en een boek met gesprekken tussen studenten en ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgens kregen de aanwezige studenten de mogelijkheid om hun prangende vragen te stellen aan de minister. Onder leiding van moderator Yoeri Albrecht kwamen diverse onderwerpen naar voren zoals de beperking van de vrijheid door sociale media, discriminatie en homohaat.

Na afloop werd minister Van Engelshoven nog bevraagd door een aantal spontane studenten die naar voren gesneld waren. Er was ruimte voor een aantal selfies.

 

Nationaal Gesprek over Vrijheid is een samenwerking van het vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei, MBO-raad, Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid en De Balie.

Video: Public Cinema || Foto’s: Jan Boeve // De Balie