TV NL EN

10 jaar Arabische Lente: Amal

Bekijk trailer

Online nagesprek met Ashgan en Sabri Saad El-Hamus

te zien
op picl.nl
Regisseur
Mohamed Siam
Speeltijd
’83
Land
Egypte
Programmamaker en moderator

De film Amal is vanaf woensdag 13 januari 2021 online beschikbaar via Picl. Het nagesprek zenden wij daarna gratis uit via De Balie TV. Ook beschikbaar als podcastaflevering vanaf donderdag 14 januari!

Deze december is het 10 jaar geleden dat in het midden oosten de Arabische Lente begon. Tijdens de protesten -zowel online als in de openbare ruimte- hadden vrouwen een belangrijke rol en braken daarmee met het traditionele patriarchaat. Deze maand draaien wij op Picl daarom twee films waar de persoonlijke beleving en situatie van deze vrouwen centraal staan.

Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro gaat om te showen. Met jeugdige overmoed gaat ze regelrecht het gevaar tegemoet. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie. Na de film spreken we dochter, filmmaker Ashgan en vader, theatermaker, Sabri Saad El-Hamus over het land waar zij vandaan komen en hoe hun Egypte veranderde tijdens en na de Arabische Lente.

Sprekers

Sabri Saad El-Hamus is acteur en regisseur van Egyptische oorsprong. In 2011 beleefde Sabri een, naar eigen zeggen, enorme deceptie toen hij als ooggetuige in Caïro meemaakte hoe zijn vaderland na een keuze voor democratie terugviel in de dictatuur.

Ashgan El-Hamus is regisseur en scenarist. In 2020 komt ‘Birdland’ uit waarvoor Ashgan het scenario schrijft én de regie doet. Ashgan El-Hamus haar passie ligt bij het verfilmen van klein menselijk drama, op een grootse manier.

Sprekers

Ashgan El-HamusFilmmaker en columnist
Sabri Saad El-HamusTheater- en filmmaker