TV NL EN

American Dharma

Regisseur
Errol Morris
Speeltijd
97
Land
VS
Taal
Engels
Ondertitels
Geen
In zijn laatste documentaire gaat Oscar-winnend regisseur Erroll Morris het gesprek aan met alt-right kopstuk Steve Bannon. Aan de hand van diens favoriete filmfragmenten spreken de twee over Trumps Amerika, destructie en lotsbestemming. Een urgente film over de ontmoeting tussen links en rechts, liberale democratie en slooppolitiek, die zowel voor de VS als voor Nederland stof tot nadenken geeft in aanloop naar de verkiezingen.

Steve Bannon, voormalige campagnestrateeg van Trump en tot 2018 hoogste baas bij de rechts-conservatieve nieuwssite Breitbart News, schuift aan bij regisseur Errol Morris (The Fog of War, Standard Operating Procedure). Bannon heeft een stevige vinger in de pap gehad in het vormgeven van het politieke landschap van vandaag de dag. Aan de hand van scenes over mannenmoed, oorlog en geweld uit Amerikaanse filmklassiekers zoals The Searchers, Twelve O’Clock High en ook Morris’ eigen The Fog of War, probeert Morris tot de kern te komen van Bannons politieke ideologie.

Regisseur Errol Morris zelf bestempelde American Dharma als horrorfilm, met in de hoofdrol een fascinerende slechterik, te gevaarlijk om te negeren.