TV NL EN

De Balie x IDFA:
Mama Africa

Bekijk trailer

Mama Africa is een toegewijde biopic die nauwkeurig reconstrueert hoe de Zuid-Afrikaanse Miriam Makeba niet alleen uitgroeide tot een van de meest bejubelde zangeressen van haar tijd, maar ook tot mondig voorvechtster werd voor een vrij Zuid-Afrik

Mama Africa is een toegewijde biopic die nauwkeurig reconstrueert hoe de Zuid-Afrikaanse Miriam Makeba niet alleen uitgroeide tot een van de meest bejubelde zangeressen van haar tijd, maar ook tot mondig voorvechtster werd voor een vrij Zuid-Afrika.

In 1959 verbannen, liet de moedige Makeba tijdens de dertig jaar van haar ballingschap nooit na te benadrukken dat haar landgenoten “in een gevangenis leefden”. Niet lang na zijn vrijlating belde ANC-leider Nelson Mandela Makeba op om te vragen of ze naar huis kwam. Makeba leerde te leven in de schijnwerpers en weerde zelden een vraag voor de camera af: “Ik praat geen politiek, ik zeg de waarheid.”

Singer-songwriter Marly Miyambura zal voorafgaand aan de film met eigen nummers een ode aan Miriam Makeba brengen. Daarnaast zal ze vertellen over de manier waarop het leven en werk van Mekaba haar heeft geïnspireerd bij het schrijven en componeren van haar nummers – met een speciale aandacht voor de politieke boodschap van dat werk.

Speciale filmvertoning in kader van en in samenwerking met Black Achievement Month (BAM) en IDFA, Het International Documentary Film Festival Amsterdam.

 

Black Achievement Month

BAM is een Nederlands evenement dat elk jaar in de maand oktober gehouden wordt en in het teken staat van ‘Black Achievers’. BAM wil de bijdrage van zwarte prominenten aan de Nederlandse samenleving hiermee nader onder de aandacht te brengen. Black Achievement Month behelst een maand durend programma van activiteiten waaronder debatten, exposities, films, theater-, dans- en filmvoorstellingen, die inzoomen op de prestaties en talenten van Nederlanders met Afrikaanse roots.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit.

www.blackachievementmonth.nl

www.IDFA.nl

Speakers

Marly NiyamburaSinger-songwriter
John LeerdamProjectleider BAM
Parwin MirrahimyProgrammamaker

Mama Africa is een toegewijde biopic” – IDFA