TV NL EN

De Balie x IDFA:
Soundtrack for a Revolution

Bekijk trailer

Soundtrack for a Revolution laat met interviews, historische fragmenten en nieuwe optredens van vrijheidsliederen zien wat het belang was van de muziek, voor de Burgerrechtenbeweging maar ook voor de tienduizenden die vanuit de hele Verenigde Staten naar het zuiden trokken om te helpen protesteren.

Congreslid John Lewis was in de jaren zestig een van de voorvechters van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging die met vreedzame acties vocht voor afschaffing van de apartheid. Onlosmakelijk verbonden met die strijd was de zwarte muziek, de nummers die van generatie op generatie werden doorgegeven.

Muziek was niet zo maar muziek, het was een oraal verslag van de zwarte geschiedenis. Soundtrack for a Revolution laat met interviews, historische fragmenten en nieuwe optredens van vrijheidsliederen zien wat het belang was van die muziek, voor de Burgerrechtenbeweging maar ook voor de tienduizenden die vanuit de hele Verenigde Staten naar het zuiden trokken om te helpen protesteren. Prachtige documentaire met muziek van onder andere  Anthony Hamilton, John Legend, Wyclef Jean en The Roots.

Charissa Granger is researcher bij de Erasmus universiteit. Ze is onder andere gespecialiseerd in muziek als vorm van kennisoverdracht en orale verteltradities. Tijdens haar introductie zal ze ingaan op de manier waarop protestsongs (letterlijk) tot actie bewegen en op welke manier de nummer van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging relevant voor ons zijn.

Speciale filmvertoning in kader van en in samenwerking met Black Achievement Month (BAM) en IDFA, Het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Het jaarlijkse festival is eind november in 14 filmtheaters in Amsterdam.

Black Achievement Month

BAM is een Nederlands evenement dat elk jaar in de maand oktober gehouden wordt en in het teken staat van ‘Black Achievers’. BAM wil de bijdrage van zwarte prominenten aan de Nederlandse samenleving hiermee nader onder de aandacht te brengen. Black Achievement Month behelst een maand durend programma van activiteiten waaronder debatten, exposities, films, theater-, dans- en filmvoorstellingen, die inzoomen op de prestaties en talenten van Nederlanders met Afrikaanse roots.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit.

www.blackachievementmonth.nl

www.IDFA.nl

Speakers

Dr. Charissa Granger Onderzoeker bij de Erasmus School of History, Culture & Communication Department
John LeerdamProjectleider BAM
Parwin MirrahimySamensteller programma

Het was noodzakelijke onrust.”
John Lewis