Door te profiteren van de chaos die volgde na de val van de Sovjet-Unie wist Michail Chodorkovski een fortuin te vergaren. Daardoor werd hij een van de rijkste mannen in Rusland en bezat hij, samen met de andere rijke oligarchen, niet alleen kapitaal, maar ook macht en invloed binnen de Russische politiek.

Toen Poetin aan de macht kwam veranderde dit echter in korte tijd en werd Chodorkovski van corruptie beschuldigd, waarna hij werd gearresteerd. Al zijn bezittingen werden in beslag genomen en na talloze processen moest hij een gevangenisstraf van tien jaar in Siberië uitzitten. Vandaag leeft de Rus in ballingschap in Londen en spreekt zich ferm uit tegen het Poetin-regime dat intussen al meer dan twee decennia de volledige macht in handen heeft.

Oscar® winnende regisseur Alex Gibney (Taxi to the Dark Side, 2007) bouwt zijn documentaire rijk en diepgaand op aan de hand van indrukwekkend archiefmateriaal, afgewisseld door interviews met onder andere BBC-correspondent Martin Sixsmith en de Nederlandse oprichter van de krant The Moscow Times Derk Sauer.