A Private War, the first fiction film by acclaimed documentary filmmaker Matthew Heineman (City of Ghosts, Cartel Land), is based on the life and work of one of the most celebrated war correspondents of this time: Marie Colvin (Rosamund Pike).

During this De Balie Special there will be a follow-up meeting with Marie Colvin’s war photographer, good friend and cooperation partner Paul Conroy.

 


A Private War, de eerste fictiefilm van bejubeld documentaire filmmaker Matthew Heineman (City of Ghosts, Cartel Land), is gebaseerd op het leven en werk van een van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van deze tijd: Marie Colvin (Rosamund Pike).

‘Being a war correspondent to me is never about ‘Is that a T52-tank or a T72-tank?’, it is about people, it’s about what people are going through.’ Als correspondent vaart Marie Colvin totaal haar eigen koers. Onbevreesd en opstandig dringt ze door tot de kern van gewapende conflicten waar andere correspondenten zich niet aan durven wagen. Colvin gaat door het vuur om slachtoffers en onderdrukten een stem te geven en deinst er niet voor terug rebellenleiders en dictators met haar vragen het vuur aan de schenen te leggen, waaronder de Libische kolonel Gadaffi. Als ze het zicht aan een oog verliest bij een granaataanval in Sri Lanka, begint ze het kenmerkende ooglapje te dragen. Ondanks de roem, de journalistieke prijzen en een bruisend leven in Londen, laat Colvins traumatische werk diepe sporen na in haar persoonlijke leven. Toch blijft ze haar missie volgen: ‘to bear witness’. Samen met oorlogsfotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan) begint ze aan de gevaarlijkste opdracht van hun leven in de belegerde Syrische stad Homs.

Tijdens deze De Balie Special vindt er een nagesprek plaats met Marie Colvins oorlogsfotograaf, goede vriend en samenwerkingspartner Paul Conroy. Het gesprek zal worden geleid door Absaline Hehakaya, Hoofd Cinema van De Balie.

Op vertoon van je Cinevillepas mag je gratis een +1 meenemen!

Paul Conroy is een Britse oorlogsfotograaf en filmmaker. Als voormalig soldaat deed hij veelvuldig verslag uit gevechtszones, waaronder de Balkan, Libië en Syrië. Op 22 februari 2012 raakte Conroy tijdens een samenwerking met Marie Colvin gewond in een bombardement door Syrische regeringstroepen in de stad Homs.

Marie Colvin in Syrië. Foto door Paul Conroy.
Marie Colvin in Libië. Foto door Paul Conroy.
Marie Colvin in Libië. Foto door Paul Conroy.
Syrië. Foto door Paul Conroy.
Libië. Foto door Paul Conroy.