TV NL EN

De Balie kijkt
Another Day of Life

Bekijk trailer

Na afloop een gesprek met filosoof Grâce Ndjako en documentairemaker Jos de Putter over de frictie die meespeelt bij het vertellen van verhalen en de rol van een westerse journalist in een proces van dekolonisatie. 

Ryszard Kapuscinski (1932-2007) was een van de belangrijkste en meest kleurrijke oorlogsverslaggevers en literatoren van de twintigste eeuw. Gedurende zijn carrière maakte hij 27 revoluties mee, werd hij 40 keer gevangen gezet en 4 keer ter dood veroordeeld. In 1975 was hij in Angola toen daar de burgeroorlog uitbrak. Over wat hij zag voltrekken, schreef hij het boek Another Day of Life.

Raúl de la Fuente en Damian Nenow maakten deze bijzonder indrukwekkende verfilming van Kapuściński’s beroemde boek, waarin we op ongekend lyrische wijze mee worden genomen in de gekte, de hoop, het onrecht en het idealisme van de onafhankelijkheidsstrijd in de jaren ’70 in Angola. De film houdt het midden tussen documentaire en fictie. Door gebruik te maken van animatie weten de filmmakers perfect de magisch realistische schrijfstijl van Kapuscinski te vangen. Een heftig portret van Angola in de jaren ’70 over de consequenties van kolonialisme.

Na afloop gaat programmamaker Rokhaya Seck in gesprek met documentairemaker Jos de Putter en politicoloog Grâce Ndjako over de frictie die meespeelt bij het vertellen van verhalen en de rol van een westerse journalist in een proces van dekolonisatie. Is het mogelijk om verslag te doen van een oorlog, zonder zelf een personage met invloed te worden op de verloop van het verhaal?

Speakers

Jos de PutterJos de Putter (1959) maakte 10 internationaal bekroonde lange documentaires en tientallen televisiedocumentaires. Zijn werk is bekroond met onder meer de Joris Ivens Award (IDFA), de Jordaanprijs en opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film. Jos de Putter was van 2007 tot 2013 eindredacteur van VPRO Tegenlicht. Sinds 2013 produceert hij webdocs voor o.a. de Correspondent. Bij deze korte documentaires ligt de focus op de persoonlijke verslaggeving van de makers.
Grâce NdjakoGrâce Ndjako is schrijver, filosoof en politicoloog. Als filosoof is ze gespecialiseerd in Afrikaanse filosofie en zwarte/Afrikaanse gender theory. Grâce Ndjako werkt als docentassistent in niet-westerse filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Speakers

Rokhaya SeckProgrammamaker bij De Balie