TV NL EN

De Balie kijkt: De Platoschool

Bekijk trailer
Regisseur
Yara Hannema
Speeltijd
55 min
Land
Nederland
Taal
Nederlands
PROGRAMMAMAKER
Veronica Baas
Veronica Baas
De ongelofelijke geschiedenis van ‘De Platoschool’. Hoe een Amsterdamse basisschool met spirituele idealen werd aangeklaagd en uiteindelijk de deuren moest sluiten.

In 1983 werd in Amsterdam de Platoschool opgericht, een basisschool voor ouders die voor hun kinderen meer wilden dan alleen rekenen en taal. De oprichters van de Platoschool hadden grote idealen. Idealen waar de ouders van documentaire-maakster Yara Hannema voor vielen. De kinderen zouden uitgroeien tot bijzondere mensen met een hoog bewustzijnsniveau. Maar de leraren draafden door in hun striktheid en discipline. Er werd geslagen en misbruik gemaakt van autoriteit. De school kwam in opspraak en moest in 2002 de deuren sluiten.

Na afloop van de première gaat Balie-programmamaker Veronica Baas in gesprek met Yara Hannema en Paul van Oyen, destijds directeur van de School voor Filosofie en in die hoedanigheid betrokken bij de Platoschool. Kwam het ongezonde leerklimaat direct voort uit de idealen waarmee de school is opgericht? En zijn het de idealen of de praktijk die uiteindelijk het meeste impact hebben gehad op de scholieren van de Platoschool?

De Platoschool is een productie van BNN/VARA en Hollandse Helden. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door het CoBo Fonds.

Sprekers

Yara HannemaRegisseur, De Platoschool alumna
Paul van OyenVoormalige directeur van de School voor Filosofie
Veronica Baas
Veronica BaasModerator