TV NL EN

De Balie Kijkt: Kabul, City in the Wind met regisseur Aboozar Amini

Bekijk trailer

Nagesprek met journalist en auteur Bette Dam en regisseur Aboozar Amini. Openingsfilm IDFA 2018. Een aangrijpend portret van de hoofdstad van Afghanistan.

Kabul, City in the Wind , de openingsfilm van IDFA 2018, schetst een aangrijpend portret van de hoofdstad van Afghanistan. In zijn eerste lange documentaire volgt Aboozar Amini afwisselend de buschauffeur Abas en de twee broertjes Afshin en Benjamin. 

We worden als kijker meegenomen in het leven en de dromen van deze drie protagonisten, terwijl op de achtergrond de maatschappij wordt verwoest door politieke en religieuze machten.

Onvervaard en altijd op zoek naar passagiers stuurt Abas zijn gammele bus door de chaos van het regelmatig door aanslagen getroffen Kabul. Verderop in dezelfde grauwe, in een permanente stofwolk gehulde stad worden de jonge tiener Afshin en zijn kleine broertje Benjamin door hun vader, een ex-militair, meegenomen naar een gedenkplaats met portretten van bomslachtoffers. Als zijn vader om veiligheidsredenen naar Iran vertrekt, is Afshin plotseling het hoofd van de familie.

Na afloop van de film gaat Sherin Seyda (programmamaker De Balie) in gesprek met de regisseur Aboozar Amini en journalist en schrijver Bette Dam over de film, het leven in Kabul en de politieke context in Afghanistan.

Speakers

Aboozar AminiRegisseur Aboozar Amini werd geboren in Afghanistan maar vertrok op zijn veertiende naar Nederland. Hij studeerde aan de Rietveld Academie en aan de London Film School. Zijn eerste lange documentaire Kabul, City in the Wind ging in première als de openingsfilm van het International Documentary Film Festival Amsterdam.
Bette DamBette Dam werkte acht jaar in Afghanistan als correspondent voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep. In 2009 verscheen haar boek ‘Expeditie Uruzgan, de weg van Hamid Karzai naar het paleis’.