TV NL EN

De Balie Kijkt: Maya Angelou – And Still I Rise

In het kader van Black Achievement Month kijken we films over zwarte helden. Vanavond kijken we Maya Angelou: And Still I Rise. Verhalen verzamelaar Neske Beks zal een inleiding verzorgen bij BAM x IDFA: Maya Angelou: And still I rise.

Liefdevol portret van dichter, schrijver en burgerrechtenactivist Maya Angelou (1928-2014), die aan de zijde van Martin Luther King Jr. en Malcolm X een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en die als schrijver van autobiografische romans, toneelstukken en filmscenario’s een enorme stempel op de (Afro-)Amerikaanse cultuur drukte.

Documentairemakers Bob Hercules en Rita Coburn Whack laten, aangevuld met citaten van bewonderaars als Bill Clinton en Oprah Winfrey, Angelou grotendeels zelf haar indrukwekkende levensverhaal vertellen. Openhartig blikt ze terug op haar moeizame jeugd in het gesegregeerde Arkansas. Op jonge leeftijd werd ze misbruikt door de vriend van haar moeder, waarna ze vijf jaar niet zou spreken – een periode waarin ze ook haar liefde voor literatuur en poëzie ontwikkelde. Zonder gêne vertelt ze ook over het verlies van haar maagdelijkheid, haar vroegere carrière als prostituee, nachtclubdanseres en calypso-icoon, en haar roerige liefdesleven. Een pleidooi voor een uitbundig en vol leven, zonder schaamte of spijt.

Een pleidooi voor een uitbundig en vol leven, zonder schaamte of spijt.