TV NL EN

De Balie kijkt: Prison for Profit met Lodewijk Asscher

Bekijk trailer

Prison for Profit toont wat er gebeurt als detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Met een nagesprek over privatisering van overheidsdiensten met oa Lodewijk Asscher en de filmmakers.

Regisseur
Ilse van Velzen, Femke van Velzen
Speelduur
’83
Taal
Engels, Zuid-Afrikaans
Ondertitels
NL
Programmamaker
Absaline Hehakaya
In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte.

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben voor de samenleving? Na de vertoning van de film gaan we hierover in gesprek met regisseurs Femke van Velzen en Ilse van Velzen, onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne en fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

Sprekers

Femke en Ilse van Velzen maken documentaires die zich vaak focussen op onrecht in Afrika. De zussen hanteren hierbij een mix van een cinematografische stijl met een journalistieke aanpak. Tijdens het afgelopen IDFA stonden ze met hun laatste film Prison for profit in het prestigieuze hoofdprogramma.’We willen onderdrukte mensen een stem geven’, vertelt zus Ilse. 

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en historicus. Hij werkte vijf jaar op de economie redactie van de Volkskrant, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor het effect van bureaucratische systemen op ons alledaagse bestaan. Zijn stellingname is: door mislukte marktwerking functioneren onze publieke diensten niet of niet optimaal. Hij schreef er het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u over . 

Met fractievoorzitter voor de PvdA Lodwijk Asscher gaan we in gesprek over privatisering in Nederland.

Sprekers

Femke van VelzenRegisseur
Ilse van VelzenRegisseur
Sander HeijneOnderzoeksjournalist en historicus
Lodewijk AsscherFractievoorzitter PvdA
Sophie RutenfransModerator