TV NL EN

De Balie Kijkt: Sidik en de panter + Meryem

Bekijk trailer
Na de filmvertoning gaan we in gesprek met regisseur Reber Dosky. ‘De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen’, zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter en de belofte van vrede en voorspoed in zijn land.

Sidik is er van overtuigd dat de Perzische panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terug zal keren naar Koerdistan. Mocht de panter hier inderdaad worden gesignaleerd zal het hele gebied als beschermde natuur worden aangemerkt en zal Sidik’ zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

De film laat op poëtische wijze zien hoe in dit conflictgebied de rechten van mens en dier met elkaar verbonden zijn. Beide liggen besloten in het prachtige landschap dat Reber Dosky in zijn documentaire verbeeldt: de dieren die zijn pad kruisen en de mensen die hij ontmoet – voornamelijk Koerden wier wortels in deze ruige bergen liggen. ‘Sidik en de panter’ toont hoe natuur, cultuur en politiek met elkaar verbonden zijn. Wat zou het voor de Koerden betekenen als zij dit natuurgebied, en de esthetische beleving ervan, terug zouden krijgen? Na de filmvertoning gaan we in gesprek met regisseur Reber Dosky.

Voorafgaand aan de hoofdfilm vertonen we ook Meryem, een korte documentaire over de aanvoerder van een groep vrouwelijke Peshmerga strijders die Reber Dosky in 2017 maakte.

Sidik en de panter won de Prijs voor Beste Nederlandse Documentaire tijdens het IDFA 2019.

Sprekers

Reber DoskyFilmmaker
Absaline HehakayaModerator & Hoofd Cinema De Balie