TV NL EN

De Balie Kijkt: The Reason I Jump

Bekijk trailer

Voorgesprek + film

sneak preview
Regisseur
Jerry Rothwell
Speelduur
82′ minuten
land
USA & UK
taal
Engels
ondertiteling
Nederlands
Programmamaker
Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april vindt de NVA Autismeweek plaats. Daarom presenteert De Balie – in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme – het programma De Balie kijkt: The Reason I Jump. De documentaire, gebaseerd op de wereldwijde bestseller van Naoki Higashida, vertelt het persoonlijke verhaal van de auteur van het boek: een niet-sprekende autistische jongen uit Japan.

“Voor mij is autisme normaal. Ik kan mij niet voorstellen wat jouw ‘normaal’ eigenlijk is.” In zijn boek en in deze gelijknamige documentaire deelt Naoki, eerlijk en ontwapenend, zijn unieke kijk op leven met autisme. De documentaire verbindt zijn verhaal met verhalen van vijf andere niet-sprekende autistische mensen van over de hele wereld. De film dompelt ons onder in hun unieke zintuiglijke wereld: werelden vol schoonheid en intensiteit, maar ook vol leed en pijn.

Waar de gedragsstoornis vooral communicatie hindert, probeert The Reason I Jump een brug te slaan tussen mensen met- en mensen zonder autisme. Hoe kunnen zij die niet met woorden spreken hun leefwereld tóch voor anderen invoelbaar maken? Samen met psycholinguïst Hans van Balkom en mededirecteur van Mentech Eric Riegen bespreken wij de film en de nieuwe communicatie-technologieën voor mensen met een communicatiestoornis. Hoe ver zijn deze ontwikkelingen?

Dit programma is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Sprekers

Hans van Balkom is psycholinguïst. In zijn werk legt hij zich toe op ondersteunende communicatievoorzieningen voor mensen met stoornissen in het waarnemen, verwerken, begrijpen en uiten van spraak, tekst en gebaren(taal). In 2010 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Ondersteunde Communicatie (OC) voor mensen met een meervoudige beperking’ aan Radboud Universiteit Nijmegen en richtte ‘Stichting Milo: Wegbereiders in communicatie’ op.

Eric Riegen is mededirecteur van Mentech, een organisatie gericht op mensen met onbegrepen gedrag een stem te geven. Daarnaast was hij directeur van Barry Emons, het bedrijf dat gespecialiseerd is in aangepast spelmateriaal en sensorische integratie-artikelen voor mensen met beperkingen. In die rol heeft hij veel te maken gehad met autisme, en richtte hij zich op middelen voor communicatie via lichamelijk contact.

Sprekers:

Hans van BalkomBijzonder hoogleraar Ondersteunde Communicatie
Eric RiegenCommercieel directeur bij Mentech Innovation

Maak je avond compleet met De Balie Café-restaurant

Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.