TV NL EN

De Balie Kijkt: The Trial

Bekijk trailer

Filmmaker Sergei Loznitsa maakte een aantal films over de erfenis van de Sovjet-Unie: Maidan, A Gentle Creature en Donbass. Maar voor The Trial gebruikt hij de opnames van dit showproces om de kijker onder te dompelen in de totalitaire werkelijkheid van toen. Sergei Loznitsa zal hoogstpersoonlijk bij deze vertoning aanwezig zijn

Tussen 1936 en 1938 vond in de Sovjet-Unie de Grote Zuivering plaats. In die jaren liet Stalin miljoenen onderdanen executeren of creperen in strafkampen. Het showproces dat in 1930 plaatsvond in Moskou was een voorbode van deze staatsterreur. Dagenlang werden de verdachten ondervraagd in een stampvolle zaal terwijl buiten soldaten marcheerden.

Filmmaker Sergei Loznitsa gebruikte voor The Trial beelden van dit proces om de kijker onder te dompelen in de totalitaire werkelijkheid van toen. Onderliggend is de relevantie voor onze huidige tijd, die gekleurd wordt door ‘alternatieve feiten’ en manipulatie van media. De documentaire ging vorig jaar in première tijdens het documentairefestival IDFA. Sergei Loznitsa zal hoogstpersoonlijk bij deze vertoning aanwezig zijn en in gesprek gaan met De Balie directeur Yoeri Albrecht.

Over Sergei Loznitsa

Sergei Loznitsa groeide op in Kiev waar hij wiskunde studeerde en zich vervolgens specialiseerde in kunstmatige intelligentie. In 1996 debuteerde hij als filmmaker met de documentaire Today We Are Going to Build a House, die in datzelfde jaar bij IDFA werd vertoond. Vervolgens maakte hij verschillende documentaires zoals Life, Autumn (1998), Settlement (2001), Blockade (2005) en The Event in 2015. In 2010 werd zijn eerste speelfilm, My Joy, geselecteerd voor het filmfestival van Cannes; zijn tweede speelfilm In the Fog werd in 2012 in Cannes bekroond met de FIPRESCI-prijs. In 2016 wijdde IDFA een retrospectief aan Loznitsa, die ook zijn Top 10 presenteerde en een masterclass gaf. Ook presenteerde hij Austerlitz, een film waarin hij zijn camera richt op het massatoerisme in enkele voormalige concentratiekampen in Duitsland.

Speakers

Sergei LoznitsaFilmmaker
Yoeri AlbrechtModerator