TV NL EN

Episode 3 – ‘Enjoy Poverty’

Bekijk trailer

Renzo Martens onderzoekt de emotionele en economische waarde van Congo’s belangrijkste exportproduct: beeldmateriaal van armoede.

Regisseur
Renzo Martens
Speeltijd
’90
Land
Nederland
Taal
Engels, Frans, Lingala
Ondertitels
Nederlands
In Episode III: Enjoy Poverty laat Renzo Martens zien hoe beeldmateriaal van armoede het meest lucratieve exportproduct van Congo is geworden. Gedurende twee jaar trekt Renzo Martens met een camera door de armste en gewelddadigste gebieden van het Congolese binnenland, want hier is de export van armoede het grootst.

Op controversiële wijze start Martens een emancipatieprogramma waarin hij lokale gemeenschappen stimuleert om hun armoede te gebruiken als inkomstenbron. Hij legt de lokale Afrikaanse fotografen uit dat het westen vooral schrijnende beelden wil zien. Beelden van hongerige kinderen, stervende rebellen en het werk van humanitaire hulporganisaties.

De hoopvolle Congolezen gaan meteen aan de slag, tot het moment waarop ze beseffen dat ze geen perskaart kunnen bemachtigen. Martens erkent de onoverkomelijke situatie van de armen en organiseert een feest om hun armoede te botvieren.

We vertonen Enjoy Poverty (2008) ter gelegenheid van de release van White Cube (2020), de langverwachte nieuwe film van Renzo Martens.