TV NL EN

InScience: Hunting for Hedonia

Bekijk trailer

Hoeveel mogen we verbeteren aan onszelf, en zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?

Film & nagesprek
Regisseur
Pernille Rose Grønkjær
Speeltijd
120min
Land
Denemarken
Taal
Engels, Duits
Ondertitels
Engels
Hunting for Hedonia is geselecteerd voor het InScience Filmfestival 2020 en stelt vragen over wie we zijn en wat we daaraan mogen veranderen. SPUI25 en De Balie organiseren het nagesprek met neuro- en taalfilosoof Linde van Schuppen en promovendus en psychiater in opleiding Maarten van Westen. Als een medische behandeling een patiënt gelukkiger maakt, wordt diegene dan ook beter?

In de jaren ‘60 is psychiater Robert Heath één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. In zijn onderzoek naar de biologie van het brein gebruikte hij elektronen om gebieden te stimuleren die gevoelens van geluk oproepen en negatieve emoties onderdrukken. 

De ‘wonderdokter’ hielp patiënten met motorische problemen, compulsieve stoornissen, en zelfs diepe, suïcidale depressies. Zijn methodes waren echter te controversieel en betekenden het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van DBS, ‘deep brain stimulation’. Er is succes, maar oude ethische dilemma’s keren terug als een geest uit het verleden. Hoeveel mogen we verbeteren aan onszelf, en zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?

Maarten van Westen studeerde medicijnen en filosofie. Recent rondde hij een residentie af op de afdeling psychiatrie van het Amsterdam UMC, AMC. Deze achtergronden komen samen in zijn huidige PhD-onderzoek onder supervisie van Erik Rietveld en Damiaan Denys. Door middel van deelnemer observaties, diepte interviews en kwalitatieve analyse bestudeert hij hoe klinische experts DBS optimaliseren en personaliseren.

Linde van Schuppen is promovendus aan de Radboud Universiteit, waar ze onderzoek doet naar de verhalen van mensen met psychosegevoeligheid. Daarbij maakt ze gebruik van inzichten uit o.a. de (neuro)filosofie, psychiatrie, narratologie en de taalwetenschappen. Daarnaast doceert ze wetenschapsfilosofie aan de onderzoeksmaster gedragswetenschappen en zit ze in redactie van filosofische webstek www.bijnaderinzien.com    

Sprekers

Linde van Schuppenpromovendus Radboud Universiteit
Maarten van Westenpsychiater & promovendus Universiteit van Amsterdam
Absaline Hehakayamoderator, hoofd Cinema De Balie