TV NL EN
regisseur
Roman Polanski
Land
Frankrijk, Italië
duur
132′
Taal
Frans
Subtitels
Nederlands
Gedurende twaalf jaar heeft de Dreyfusaffaire Frankrijk verscheurd. Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en anti-semitisme zijn verweven in dit immense schandaal aan het einde van de 19e eeuw.

J’accuse vertelt dit verhaal vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Hij ontdekt dat de bewijzen tegen Kapitein Dreyfus vervalst zijn en zet alles op alles om de eer van Dreyfus te herstellen.

In nasleep van #MeToo heeft een groot aantal vrouwen Roman Polanski beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Op zijn beurt bijt Polanski in zijn nieuwe film J’Accuse van zich af. In zijn verfilming van de beruchte Dreyfus-affaire vertolkt hij zijn frustraties over de (volgens hem) valselijke beschuldigingen aan zijn adres. Tijdens De Balie Live sprak programmamaker Parwin Mirrahimy met schrijver Jessica Durlacher over de controverse rondom de regisseur en zijn werk. Moeten we het werk van een geniale maar onethische filmregisseur doodzwijgen of levert deze spanning juist hoge kunst en nieuwe inzichten op?