TV NL EN

Kabul, City in the Wind

Bekijk trailer

Openingsfilm van IDFA 2018, een prachtig contemplatieve documentaire over Kabul.

Kabul, City in the Wind , de openingsfilm van IDFA 2018, schetst een aangrijpend portret van de hoofdstad van Afghanistan. In zijn eerste lange documentaire volgt Aboozar Amini afwisselend de buschauffeur Abas en de twee broertjes Afshin en Benjamin. 

We worden als kijker meegenomen in het leven en de dromen van deze drie protagonisten, terwijl op de achtergrond de maatschappij wordt verwoest door politieke en religieuze machten.

Onvervaard en altijd op zoek naar passagiers stuurt Abas zijn gammele bus door de chaos van het regelmatig door aanslagen getroffen Kabul. Verderop in dezelfde grauwe, in een permanente stofwolk gehulde stad worden de jonge tiener Afshin en zijn kleine broertje Benjamin door hun vader, een ex-militair, meegenomen naar een gedenkplaats met portretten van bomslachtoffers. Als zijn vader om veiligheidsredenen naar Iran vertrekt, is Afshin plotseling het hoofd van de familie.

‘In zijn documentaire over de Afghaanse hoofdstad Kabul romantiseert Aboozar Amini niets. De film is als visuele kamermuziek.’ – NRC