TV NL EN
Regisseur
Alex Holmes
Land
Verenigd Koninkrijk
duur
97′
Taal
Engels
subtitels
Nederlands
Bijzonder heroïsche en bezielende feel-good film over de piepjonge Tracey, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.

Het zijn de jaren ’80 en “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. High-school drop-out Tracey Edwards leert zeilen via baantjes als scheepskok en schoonmaakster op zeiljachten. Wanneer ze over de ‘Whitbread Round the World Race’ hoort, is ze verkocht. Vrouwen worden echter niet sterk genoeg geacht om mee te mogen doen, laat staan als kapitein of navigator. Toch lukt het Tracey met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Maar de strijd is nog niet gestreden. Als de race in ’89 begint, sluiten journalisten weddenschappen af op hoe lang het duurt voor de vrouwen verongelukken en in de Guardian wordt de boot omschreven als “a tin full of tarts”. De vrouwen willen winnen en zetten daarbij alles op het spel. Ze weerstaan bizar brute weersomstandigheden en grote spanningen wanneer mogelijk fatale beslissingen worden genomen. Een adembenemende en hart-sterkende film over vrijheid en het recht op verre horizons.

“What these women did — and what this one race reveals about individual struggle and institutional power — is galvanizing…” – The New York Times