TV NL EN

Prison for Profit

Bekijk trailer

Prison for Profit toont wat er gebeurt als detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven.

Regisseur
Ilse van Velzen, Femke van Velzen
speelduur
’83
taal
Engels, Zuid-Afrikaans
Ondertiteling
NL
In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte.

Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent.

Femke en Ilse van Velzen maken documentaires die zich vaak focussen op onrecht in Afrika. De zussen hanteren hierbij een mix van een cinematografische stijl met een journalistieke aanpak. Tijdens het afgelopen IDFA stonden ze met hun laatste film Prison for profit in het prestigieuze hoofdprogramma.’We willen onderdrukte mensen een stem geven’, vertelt zus Ilse.