TV NL EN

Sakawa

Bekijk trailer

Sakawa geeft een kijkje achter de schermen bij internetzwendelaars in Ghana, die rijke westerlingen oplichten om aan de armoede te ontsnappen.

De voor IDFA geselecteerde documentaire Sakawa geeft een kijkje achter de schermen bij internetzwendelaars in Ghana, die rijke westerlingen oplichten om aan de armoede te ontsnappen.

In Ghana ligt op giftige stortplaatsen met oude computers een schat aan informatie. Het is relatief eenvoudig hard drives te openen en toegang te krijgen tot foto’s en persoonlijke informatie van de voormalige eigenaren. Met een naam en adres is vrijwel iedereen online op te sporen. ‘Sakawa’ is de Ghanese term voor internetzwendel, die vaak wordt gecombineerd met religieuze rituelen om de frauduleuze plannen tot een succes te brengen. De film volgt onder andere Anna, een jonge moeder die internetoplichter wil worden. Een ervaren zwendelaar probeert haar de kneepjes van het vak te leren, maar Anna heeft weinig talent. ‘One Dollar’ is daarentegen een meesteroplichter. Met een nep-account weet hij zijn Westerse contacten te verleiden: zij laten zich gek maken door een foto van een volslanke schoonheid en zijn hoge, verleidelijke stem.

De film zit vol ethische dilemma’s: hoeveel medelijden kun je hebben met een man die wekelijks voor 250 dollar aan vis voor zijn baas koopt, terwijl One Dollar een schamele twaalf dollar per maand verdient? Is ‘sakawa’ niet een manier om het Westen te laten boeten voor een lange geschiedenis van koloniale uitbuiting en plundering? De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat de oplichterspraktijken zien vanuit zijn eigen perspectief.

“Sakawa […] tackles the hidden industry of internet scamming, efficiently giving the audience a chance to formulate its own questions about the economic, religious, environmental, historical and ethical aspects of the subject matter.” – Cineuropa.org