‘De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen,’ zegt Sidik. In de ruige bergen van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter en de belofte van vrede en voorspoed in zijn land.
Sidik is er van overtuigd dat de Perzische panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terug zal keren naar Koerdistan. Mocht de panter hier inderdaad worden gesignaleerd zal het hele gebied als beschermde natuur worden aangemerkt en zal Sidik’ zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.
Op kunstzinnige en bijna surrealistische wijze volgt regisseur Reber Dosky met de camera Sidik op zijn speurtocht door het ongetemde berglandschap en zijn ontmoetingen met bewoners, stropers, oorlogsweduwen, en overlevenden. De liefde voor deze streek spat van het scherm in deze persoonlijke en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vaderlandsliefde.
Voorfilm: Meryem
Sidik en de panter is een poëtische, verstilde documentaire over de culturele en ecologische kant van de Koerdische strijd. Een film die het landschap en haar inwoners in al zijn pracht toont. Maar het gevecht dat de Koerden leveren, is allesbehalve voorbij. Als voorfilm vertoont De Balie daarom de korte documentaire Meryem, die Reber Dosky in 2016 maakte over een groep vrouwelijke Peshmerga strijders die een cruciale rol speelden bij de bevrijding van Rojava en de herovering van Kobani. Meryem was een vriendin van Rebers zus, die omkwam in de Koerdische strijd, en daarom gaf zij toestemming voor dit aangrijpende en persoonlijke portret. Samen met Meryems eenheid trekt de filmmaker de stad Kobani in na de herovering op ISIS.