TV NL EN

Sidik en de panter + The Sniper of Kobani (voorfilm)

Bekijk trailer
Met Voorfilm
Regisseur
Reber Dosky
Speeltijd
11’+83′
Land
Nederland
Taal
Koerdisch
Ondertitels
Nederlands
‘De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen,’ zegt Sidik. In de ruige bergen van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter en de belofte van vrede en voorspoed in zijn land.

Sidik is er van overtuigd dat de Perzische panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terug zal keren naar Koerdistan. Mocht de panter hier inderdaad worden gesignaleerd zal het hele gebied als beschermde natuur worden aangemerkt en zal Sidik’ zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

Op kunstzinnige en bijna surrealistische wijze volgt regisseur Reber Dosky met de camera Sidik op zijn speurtocht door het ongetemde berglandschap en zijn ontmoetingen met bewoners, stropers, oorlogsweduwen, en overlevenden. De liefde voor deze streek spat van het scherm in deze persoonlijke en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vaderlandsliefde.

Voorfilm: The Sniper of Kobani

Sidik & de Panter is een poëtische, verstilde documentaire over de culturele en ecologische kant van de Koerdische strijd. Een film die het landschap en haar inwoners in al zijn pracht toont. Maar het gevecht dat de Koerden leveren, is alles behalve voorbij. Als voorfilm vertoont De Balie daarom ook de korte documentaire The Sniper of Kobani op het grote doek. Een documentaire die Reber Dosky in 2015 maakte over de Koerdische scherpschutter Haron, die met zijn geweer door de verwoeste stad Kobani trekt om tegen IS te vechten. Toen de regisseur weer terug in Nederland was, bleek het filmmateriaal de reis niet te hebben overleefd; dus stelde Dosky zijn leven nogmaals in de waagschaal en keerde terug naar Kobani, om de film opnieuw te draaien. Het leverde een ijzersterk en empathisch portret op.

Sidik & de Panter won Beste Nederlandse Documentaire op IDFA 2019.
Haron. Still uit: The Sniper of Kobani (2015)