In Uttar Pradesh wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse – een unicum in het conservatieve India. De krant begon in 2002 als een wekelijkse print, maar wil gaan digitaliseren en uitgroeien tot een online nieuwsplatform. Iets dat niet makkelijk blijkt, want veel van de vrouwen hebben nog nooit een smartphone aangeraakt. Maar met elkaars hulp leren de Dalit-vrouwen hun eigen content te produceren en gewapend met hun gloednieuwe smartphones onderzoeken ze verhalen over niet-vervolgde verkrachtingen en moorden, de corruptie van illegale mijnbouwactiviteiten, de opkomst van het hindoe-nationalisme en nog veel meer. De vrouwen worden ook thuis getoond, met echtgenoten of vaders die verbijsterd of vijandig tegenover hun carrière staan. Toch blijven ze, geconfronteerd met diepgewortelde gendervooroordelen, overweldigende obstakels en bedreigingen, vechten voor waarheid en gerechtigheid, en met verrassend succes.
Writing with Fire is een stille en indrukwekkende documentaire die de politieke en sociale situatie van een groot deel van de Indiase bevolking blootlegt. Het is een dringende herinnering aan het belang van journalistiek, vooral voor degenen die de samenleving het zwijgen heeft opgelegd. Het is het verhaal van drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen, elkaar ondersteunen, en tegelijkertijd de wereld veranderen.
Voor de film gaan we in gesprek met twee Indische journalisten en een Nederlandse freelance journalist met veel ervaring in reportages vanuit India. Na de film vertonen we een vooraf opgenomen Q en A met de filmmakers. Het programma wordt gemodereerd door Larissa Buschmann van Free Press Unlimited.
Sprekers
Eva Oude Elferink is een freelance journaliste die vanuit Amsterdam en Jakarta verslag deed van New Delhi, waar ze vanaf 2018 woonde. De afgelopen vier jaar reisde ze door India en de regio als correspondent Zuid-Azië voor NRC Handelsblad, RTL Nieuws en Bureau Buitenland van de VPRO.
Larissa Buschmann is Programmacoördinator Gender & Media bij Free Press Unlimited. Gepassioneerd door mensenrechten voor iedereen coördineert ze de jaarlijkse wereldwijde Media4Women-campagne gericht op het creëren van bewustzijn over vrijheid van media en kwesties waar vrouwen in de media mee te maken hebben.
Meena Kotwal is een van de eerste vrouwelijke Dalit-journalisten in India en is de oprichter en redacteur van ‘The Mooknayak’, een YouTube-kanaal en webportaal dat de problemen van Dalit, Adivasi en Bahujan belicht. Ze werkte van september 2017 tot juli 2019 bij de British Broadcast Corporation (BBC) Hindi in Delhi, India als Broadcast Journalist. Haar verhalen belichten sociale rechtvaardigheidskwesties, met name van Dalits, Adivasis, vrouwen en andere sociaal-economisch gemarginaliseerde gemeenschappen.
Yashica Dutt is een Dalit-journaliste in de Indiase mainstream media, ze is de schrijfster van het boek “Coming out as a Dalit” en is sindsdien verhuisd naar New York, waar ze studeerde en zich specialiseerde in kaste en gender.
Rintu Thomas is een bekroonde regisseur-producent uit India. In de afgelopen 10 jaar zijn Rintu’s films wereldwijd tentoongesteld in ruimtes zoals de United Nations Climate Change Conference en The Lincoln Center for Performing Arts.
Sushmit Ghosh is een bekroonde regisseur en cinematograaf uit India wiens werk werd ondersteund door het Sundance Institute, Tribeca Institute, Doc Society, SFF Film Fund, IDFA, The Bertha Foundation, Sorfond en de Finnish Film Foundation.
In 2009 was hij medeoprichter van Black Ticket Films, een productiebedrijf dat zich richt op verhalen over sociale rechtvaardigheid.
De debuutdocumentaire van Rintu en Sushmit, Writing With Fire, won twee prijzen op Sundance ’21. Beschreven door The Washington Post als “De meest inspirerende journalistieke film – misschien ooit”, heeft Writing With Fire op meer dan 90 festivals gespeeld en 17 internationale prijzen gewonnen.
Foto’s van Rintu en Sushmit (c) Black Ticket Films.