TV NL EN

Dossier Oekraïne: This Rain Will Never Stop + nagesprek

Bekijk trailer

Films tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraine.

Regisseur
Alina Gorlova
Speeltijd
110′
Land
Oekraïne, Letland, Duitsland, Qatar
Taal
Russisch, Koerdisch, Oekraïens, Duits, Arabisch
Ondertitels
EN
programmamaker
Stefan Malešević

This Rain Will Never Stop

Andriy komt uit een Koerdisch gezin uit Syrië, dat sinds het uitbreken van de oorlog over Europa verspreid is geraakt. In tegenstelling tot sommige meer gelukkige familieleden, verhuisde Andriy’s gezin naar het geboortegebied van zijn moeder in het oosten van Oekraïne, waar al snel het Donbas-conflict (2014) uitbrak.

In Oekraïne wordt hij vrijwilliger bij het Rode Kruis, maar komt in de verleiding om naar een veiligere plek te verhuizen als hij zijn familie in Duitsland bezoekt. In plaats daarvan had het leven iets anders voor hem in petto – zijn vader overlijdt plotseling en Andriy besluit zijn lichaam terug naar Syrië te vergezellen.

Andriy is de hoofdpersoon, maar de film wortelt zijn verhaal stevig in een bredere context. Terwijl het ene gebied herstelt van oorlog en bloeit, breken er nieuwe oorlogen uit in het andere. Terwijl soldaten de macht van hun land tonen marcherend op het ene stadsplein, verwelkomt een ander stadsplein een vrolijke menigte die het leven viert.

Na de film volgt een gesprek over de esthetiek van oorlog. Wat zijn de sociale, morele en artistieke vraagstukken die ontstaan als je met een camera een gebied vol conflict en lijden betreedt?

Sprekers:

Reber Dosky is een Nederlandse documentairemaker. In zijn films, die zich vaak in zijn geboorteregio Koerdistan afspelen, toont hij kleine verhalen van menselijke verhoudingen en plaatst die in een bredere context. Zijn films werden meerdere keren bekroond op het IDFA festival.

Laurens Korteweg is Exhibitions Director bij de World Press Photo Foundation. In die rol is hij verantwoordelijk voor de wereldwijd reizende jaartentoonstelling alsook het ontwikkelen van nieuwe tentoonstellingen. 

Sprekers

Reber Doskydocumentairemaker
Laurens KortewegExhibitions Director bij World Press Photo
Zara ToksözModerator
Zonnebloemen in zwaar weer

De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne. Zoals zonnebloemen kunnen bloeien, ook als het regent, belicht dit programma krachtige films die het licht zagen tijdens de aanloop naar de oorlog.

Hoewel het conflict een onvermijdelijke rol speelt in elk van de films in deze serie, dient dat meestal als achtergrond om ons diep menselijke verhalen te vertellen over degenen die door het conflict zijn getroffen: of dat nu soldaten met PTSS zijn, museumdirecteuren zonder hun collecties, of vluchtelingen die proberen de doden te begraven in hun door oorlog verscheurde thuisland. In deze reeks nemen we films als vertrekpunt voor gesprekken over grotere onderwerpen.


Programma

3 april This Rain Will Never Stop
10 april De Schatten van de Krim
17 april Atlantis

Klik op een filmtitel voor meer informatie.