TV NL EN

De Balie blijft open, ook voor thuisblijvers

Met de afgekondigde coronamaatregelen moet De Balie helaas dicht voor bezoekers, maar dan wel online. Gelukkig is er online genoeg te beleven. We lichten hier een aantal van onze favoriete programma’s op thema, podcast afleveringen en films op Picl uit, zodat jij de aankomende weken ook thuis door kan komen.

Ideeën voor een nieuw begin

Toen Covid-19 nog corona heette en de eerste golf nog geen naam had, hoorde je het al voortdurend om je heen: dit is hét moment om de wereld te veranderen. De coronacrisis zou het uitgelezen moment zijn om af te rekenen met de mechanismen die de ongelijkheid in de wereld veroorzaken, de aarde doen opwarmen en voor sommigen de samenleving tot een eenzame plek maken. Voor het mondiale menselijke welzijn liggen, juist nu, de kansen overal. Maar dan moet je ze wel grijpen. Is dit de tijd waarin we de samenleving kunnen en moeten resetten? Zo ja, welke ideeën zijn het meest urgent? 

Reset Aarde: Vijf voorstellen voor een nieuw begin
Mariana Mazzucato: A new story about capitalism
Steven Pinker: Human Progress in light of Covid-19

Politieke taferelen

Eerste golf, tweede golf, en voor je het weet zijn er alweer verkiezingen. En wellicht zijn ze belangrijker dan ooit. Wie in de huidige campagnetijd met het meeste gevoel en met de juiste toon op de huidige crisis kan reageren, zou in politiek Den Haag wel eens erg veel kans kunnen maken. Welke politici gaan ons verrassen, en wie zou er wel eens kunnen gaan wankelen? Aan de andere kant van de oceaan zijn al gauw de Amerikaanse verkiezingen. Bekijk nu onze aanbevolen politieke programma’s terug:

In Oh Oh Den Haag: De Campagnes zijn begonnen! gaan we op zoek naar de geheimen achter geslaagde (en minder geslaagde) politieke campagnes en doen we voorzichtige prognoses voor het komende campagneseizoen.

“The country that you always trusted is here. We’ll polish the brass and make it gleam again.” Dompel je onder in de Amerikaanse verkiezingen en democratie met journalist David Frum – een highlight van de Nacht van de Dictatuur.

Eén gast, drie interviewers. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim voor hoofdgast Lilian Marijnissen. Kijk nu het spannende interviewprogramma terug: Operatie Interview.

First Wave Throwback: Coronagesprekken

We worden dringend verzocht thuis te blijven zitten. Wederom oog in oog met huisgenoot, echtgenoot, of – erger nog – met alsmaar slimmer wordende kinderen. We zullen, kortom, in de tweede golf van goeden huize moeten komen wat gespreksstof betreft. Gelukkig is dit niet onze eerste lockdown en zijn we ditmaal goed voorbereid. In dit kader kijken we met prille nostalgie terug naar de coronagesprekken die we voerden tijdens de eerste golf. Stuk voor stuk spraakmakende dialogen tussen interessante individuen en De Balie-programmamakers. Zie hieronder enkele van onze favoriete conversaties:

Coronagesprek met schrijver Roxane van Iperen
Coronagesprek met romancier Arnon Grunberg
Coronagesprek met kunstenaar TINKEBELL.
Coronagesprek met econoom Bas Jacobs

Vogelen? Ja, vogelen.

Met het ochtendgloren de deur uit, verrekijker om je nek en een stukgelezen gids in de aanslag. De velden in om vervolgens geen mens tegen het lijf te lopen. In de anderhalve meter-samenleving is vogelen een bijzonder veilige hobby. Maar het kan nóg veiliger. Vogelen vanuit huis op de bank met De Balie op je beeldscherm. Zie hieronder onze favoriete gevleugelde wezens:

Boeken

In corona-tijden stapelen de ongelezen boeken zich nog sneller om ons heen op dan in het oude normaal. Gelukkig is er ook genoeg voldoening te behalen uit het praten over boeken. Dan komt dat lezen daarna vaak vanzelf. In De Balie gingen we onlangs met vele figuren uit de literaire wereld aan tafel.

Schrijven vanuit het buitenland

Lang geleden verruilden Jaap Scholten en Pieter Waterdrinker Nederland voor respectievelijk Hongarije en Rusland, maar nog altijd speelt het moederland een grote rol in hun bijzondere en belangwekkende romans waarin zij Nederland een spiegel voorhouden.

Een ode aan Joan Didion

Joan Didion: een van de bekendste, meest geprezen Amerikaanse essayisten. Wat was er destijds zo vernieuwend aan haar werk, en waarom wordt ze nog altijd gelezen? Een gesprek met Nina Weijers, Joost de Vries en Madeleijn van den Nieuwenhuizen over haar oeuvre.

Op inspiratie wacht je niet

Schrijvers Maartje Wortel en Hagar Peeters pitchen hun literaire held, en Philip Huff ging in gesprek met Thomas Heerma van Voss. Is er een grens aan inspiratie, of mag je eindeloos blijven imiteren, parodiëren en verwijzen?

Filmliefhebbers opgelet!

Kijk nu de beste films die in De Balie draaien mét nagesprek. Gewoon vanaf de bank. Zo gaan we naar aanleiding van de prachtige film Prison for Profit in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher over privatisering van o.a. het gevangeniswezen. Ontdek ook Farewell Paradise: een voor velen herkenbare documentaire over gescheiden ouders en hun kinderen. En een van onze lievelingsfilms: Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević, te zien op NPO Plus en Vitamine Cineville. We spraken Ena over het vrouwelijke perspectief in Europese cinema in een uitgebreid programma tijdens het festival Forum on European Culture.

Farewell Paradise
Prison for Profit
Wil je ook bijdragen aan het publieke gesprek en onze onafhankelijke (online) programmering?