TV NL EN

Justus de Rode

7 februari – 7 maart 2022

Justus de Rode

Godspeed & Snow Melts

Expo februari
Fotografie is mijn middel om het leven te verteren. In mijn werk leg ik emoties vast om deze te kunnen onderzoeken, te begrijpen en uiteindelijk over te brengen. Als gevolg zijn trauma, vergankelijkheid, liefde en verlies belangrijke thema’s in mijn werk. Lange boswandelingen vormen een groot deel van mijn jeugd in Groningen, het is dan ook vaak de natuur die de drager vormt van mijn beelden. Het bos en de heide doen mijn werk ontstaan, aangezien ik veelal puur intuïtief fotografeer.

Godspeed (2020)
Mijn eerste boek in samenwerking met vrienden en schijvers Jean-Michel Mabruki Mussa en Dennis Reitsma, waarin Jean-Michel schrijft in het Engels, en Dennis in het Nederlands. Godspeed beschrijft en verbeeldt de waarde van vriendschap, openheid en kwetsbaarheid bij het verwerken van neerslachtigheid, angst en trauma. Godspeed is ontstaan toen wij alle drie individueel een traject doorliepen bij de psycholoog, en hierin steun vonden bij elkaar.  Hoewel ieder met andere redenen bij de psycholoog liep, was de uiting daarvan overlappend. Godspeed verbeeldt deze reis, een reis van angst en onzekerheid, maar tegelijk van acceptatie en verbinding. Godspeed is dan ook een aanmoediging tot openheid, kwetsbaarheid, en de bespreekbaarheid van mentale gezondheid onder vrienden, iets wat alles behalve voor zich spreekt, maar van enorm belang is. 

Snow Melts (2021 -)
In Snow Melts onderzoek ik vergankelijkheid. Van geliefden tot kleine takjes, van jeugd en herinnering tot alle dieren: alles zal ooit voorbij gaan, sterven en terug gaan naar de oorsprong, niets. Maar het is dit zelfde niets dat ruimte biedt voor nieuw leven, zoals de lente komt na de winter, alles heeft seizoenen. Ergens tussen nostalgie en acceptatie bekijk ik relaties, ouder worden, herinnering en verlies. Hier vind ik troost in circulariteit. In de winter vallen de bladeren en eindigt het jaar, maar een ding is zeker, sneeuw smelt.

justusderode.com
instagram.com/der0de