TV NL EN

De Balie, van gevangenis tot huis van het vrije woord

De Balie kent een zeer turbulente geschiedenis, van gevangenis tot huis van het vrije woord. Samen met kunstenaar Sarah van Sonsbeeck brengen we deze geschiedenis tot leven.

Programmamaker
Merlijn Geurts
Kunstenaar:
Sarah van Sonsbeeck

Je ziet het er niet vanaf, maar het gebouw van De Balie kent een turbulente geschiedenis. Vanaf 1891 was De Balie, een voormalig kantongerecht, onderdeel van een groot gevangeniscomplex, Huis van Bewaring I. In de jaren ’40 bezetten de Duitsers het gebouw. Talloze gevangen van het regime werden hier opgesloten en verhoord. Samen met kunstenaar Sarah van Sonsbeeck maken we tijdelijke monumenten om deze geschiedenis een plek te geven in de dagelijkse praktijk van De Balie.Sarah van Sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck (1976) studeerde architectuur aan TU Delft en studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk gaat over stilte, toeval en de schoonheid van mislukking.

www.sarahvansonsbeeck.com


Holtkamp

Ook banketbakkerij Holtkamp bezit een rijke historie. In 1969 starten Cees en Petra Holtkamp een bakkerij aan de Vijzelgracht en daarmee werd een traditie voortgezet, want op Vijzelgracht 15 zit al sinds 1886 een banketbakkerij. In alle jaren hebben ze het originele art-deco-interieur in de winkel bewaard. In 2002 namen dochter Angela Holtkamp en Nico Meijles de bakkerij over en nog steeds is Holtkamp een begrip.