TV NL EN

Lezen zonder genderbril

Literaire programma’s in september

Samen werkten Hafid Bouazza en Marlene Dumas aan een vertaling en verbeelding van Le Spleen de Paris van Charles Baudelaire. We bespreken hun bijzondere samenwerking en vriendschap.

Met The Road to Serfdom (1944) heeft de Oostenrijkse econoom en politiek filosoof Friedrich August Hayek velen geïnspireerd, maar minstens even veel mensen tot woede gedreven. Wat is de nalatenschap van Hayek voor de voortdurende discussie over individuele vrijheid en overheidsbemoeienis?

De beroemdste schrijver van Turkije, Orhan Pamuk, staat erom bekend dat hij in zijn boeken grote thema’s aansnijdt. Zoals identiteit, geschiedenis, en culturele veranderingen. De Balie gaat in gesprek met de Nobelprijswinnaar, over zijn nieuwe boek: Nights of Plague.

Voor het eerst in twintig jaar is in het Nederlandse taalgebied een enquête gehouden over onze literaire canon. Welke Nederlandstalige teksten van Vlaamse, Surinaamse, Nederlandse en Caribische vrouwen duiken nu op en welke missen we nog? Worden vrouwelijke schrijvers anders beoordeeld dan mannelijke?