TV NL EN

De Toekomst van de Roman

Marion Bloem: Op zoek naar de meisjes

100 jaar Gerard Reve

Literatuur in
De Balie

In de maand december presenteert De Balie verschillende programma’s voor de literatuurliefhebber. We gaan aan de hand van verschillende literaire werken in gesprek over en met verschillende schrijvers zoals Marion Bloem, Gerard Reve, Menno Wigman en Louis Couperus.


VR 1 DECEMBER 2023 / 20:00 / KUNST EN CULTUUR

De Toekomst van de Roman

We horen het telkens weer: fictie heeft het al jaren zwaar te verduren. Tegenvallende verkoopcijfers, de jeugd leest amper. Ook klinkt er kritiek binnen het veld, er zou veel te veel pulp worden uitgegeven. Tegelijkertijd verandert de literatuur: talenten staan op, nieuwe vormen en genres ontstaan en boekverkopers zien weer jonge mensen in de winkel.


WO 13 DECEMBER 2023 / 20:00 / KUNST EN LITERATUUR

Marion Bloem: Op zoek naar de meisjes

In 1983 gaf ze met haar internationale succesdebuut Geen gewoon Indisch meisje de tweede generatie Indische Nederlands een stem. Vorig jaar sloot ze haar drieluik af met de roman Meisjes uit het dorp (2022). Marion Bloem is al 50 jaar een van de meest toonaangevende schrijvers van Nederland. Deze avond vieren we haar oeuvre met muziek, voordracht en literaire gesprekken.


DO 14 DECEMBER 2023 / 20:00 / KUNST EN LITERATUUR

100 jaar Gerard Reve

Precies 100 jaar nadat schrijver Gerard Reve werd geboren (14 december 1923) draagt acteur Hugo Koolschijn Reves spraakmakende pleidooi uit het Ezelsproces voor waarin hij pleitte voor volledige vrijheid van de kunst. Een artistiek en juridisch hoogtepunt uit de Nederlandse geschiedenis. Hoe luisteren we 55 jaar later naar de woorden van Reve?


VR 15 DECEMBER 2023 / 20:30 / MAATSCHAPPIJ

Ellen Deckwitz over Louis Couperus

Tijdens deze editie van Publieke Intellectuelen zal Ellen Deckwitz een lezing geven over de relevantie van Couperus’ werk in de hedendaagse maatschappij. Aansluitend vindt er een gesprek plaats tussen haar en andere sprekers over deze onderwerpen.


ZO 17 DECEMBER 2023 / 20:00 / KUNST EN LITERATUUR

De wereld van Wigman

In de bundel De wereld van Wigman brengt vertaalster en vriendin Kiki Coumans alle thema’s en motieven uit zijn poëzie samen: van seks tot aan misdaad, muziek en de dood. Ze duikt in zijn levensloop als dichter en mens aan de hand van zijn persoonlijke archief vol knipsels, foto’s, artikelen, jeugddagboeken en niet eerder getoonde teksten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf app de hoogte