TV NL EN

Sophia de Hoog (26)

Portret – ‘Ik zou het liefst vijf dagen per week met mijn vak bezig zijn, maar dan kan ik financieel niet overleven.’

Portret – Filmmaker, woont in woongroep, geen kinderen, verdient nu netto 1300 per maand, krijgt huur- en zorgtoeslag.

“Wij jonge kunstenaars helpen elkaar, doen samen projecten. Of ik help een bevriende muzikant met een videoclip, in ruil voor gratis zangles. We zijn allemaal enthousiastelingen zonder geld. Het wordt vaak gedacht dat een kunstenaar alles uit passie doet, en geld niet belangrijk is. Ik ben wel eens zwaar onderbetaald voor een commerciële klus. Deels mijn eigen schuld natuurlijk, maar dat nooit weer. Veel kunstenaars worden ook niet goed opgeleid om te ondernemen, hoe je aan opdrachten komt, met geld omgaat. Ze plempen je de wereld in en je zoekt het maar uit. Dat geeft stress. Je moet goed weten wat je waard bent.

Ik hoef niet veel geld, tijd is mijn grootste probleem eigenlijk. Ik zou het liefst vijf dagen per week met mijn vak bezig zijn, maar dan kan ik financieel niet overleven. Ik schaam me ook wel eens te zeggen dat ik als opgeleid filmmaker eigenlijk nauwelijks verdien met mijn vak. Alsof je faalt. In Amsterdam is ook veel competitie in mijn vak, en je hebt veel zelfvertrouwen nodig om er tussen te komen. Ik kan ook niet zomaar iets anders gaan studeren, want ik heb ook een studieschuld. Er was een moeilijke periode dat ik constant in de min stond. Die keer dat ik de tomaten niet kon afrekenen bij AH, op mijn 25e (lacht)! Als je geld stress hebt en je doet niet wat je leuk vindt, dan is dat best lastig.

Ik heb wel overwogen een uitkering aan te vragen, dan zou ik tijd hebben om mijn carrière op te bouwen. Maar het voelt gek niet te werken voor je geld. Zo ben ik niet opgevoed. Mijn ouders zijn mijn vangnet, mocht ik echt in de problemen komen. Voor mij zou iets als het basisinkomen fantastisch zijn. Dan zou ik de tijd hebben iets op te bouwen, tot ik genoeg verdien binnen de filmwereld.”

Herken jij je in dit verhaal? We gaan graag met je in gesprek. Laat het ons weten via livejournalism@debalie.nl

 

Over De balie live journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.