TV NL EN

Waarom Live Journalism?

‘Het podium is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Júist ook als het gaat om onderzoeks- journalistiek’. – Yoeri Albrecht, directeur De Balie

Over ons – Via het internet komt veel (des) informatie op ons af. Online echokamers werken vervreemding in de hand. De Balie wil met de uitrol van ‘Live Journalism’ een nieuwe tegenkracht organiseren in Amsterdam. Een die fysieke ontmoetingen faciliteert en het abstracte terugbrengt naar de menselijke maat.

Wij, de redactieleden van Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is. Denk aan de positie van mensen die keihard werken, maar moeilijk rondkomen. De stad wordt welvarender, maar nog steeds profiteert niet iedereen. Het zijn ontwikkelingen waarvan de gemiddelde Amsterdammer gevoelsmatig weet dat er iets niet klopt, maar waarvan hij of zij niet de vinger kan leggen op de oorzaak en de verantwoordelijke machten. In dít gat springt De Balie Live Journalism. En we doen niet zomaar onderzoek. We brainstormen samen met Amsterdammers, publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Robin Kwong¸ innovator bij the Financial Times, vertelde ons: ”Theater is de plek waar het publiek zich emotioneel kan binden aan een onderwerp, wat vaak in stukken niet lukt. En waar een journalist de zaken kwijt kan die moeilijk te beschrijven zijn in het dagelijkse werk”.Benieuwd naar wie wij zijn? We stellen onszelf graag aan je voor:

Manon Stravens, onderzoeksjournalist

Locatie: Sarphatipark, De Pijp

Manon is journalist, met wortels in de internationale samenwerking. Ze werkte vier jaar in Mali, schreef een boek over Boko Haram en maakte verschillende verhalen over ondernemen, mensenrechten en arbeidsomstandigheden in onder meer de kledingindustrie, palmolie en landbouw. Ze schreef voor o.m. het Financieele Dagblad, de Volkskrant, Wordt Vervolgd, Vice Versa en De Zaak. Na jaren van een blik op verre buitenlanden, neemt ze nu graag haar eigen stad onder de loep. Want om de hoek liggen genoeg verborgen verhalen te vertellen.

Zara Toksöz, onderzoeksjournalist

Locatie: Makassarplein, Amsterdam-Oost

Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van de Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een theaterstuk voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Op dit moment is Zara programmamaker bij de Balie en onderzoeksjournalist bij De Balie Live Journalism. Binnen Live Journalism hoopt ze de onderbelichte moeilijkheden van Amsterdammers op een artistieke manier onder de aandacht te brengen.

Tim Wagemakers, projectleider & onderzoeksjournalist

Locatie: Meeuwenplein, Amsterdam-Noord

Als journalist en programmamaker heeft Tim Wagemakers zich de afgelopen jaren vastgebeten in Amsterdam. Voor de Amsterdambijlage van NRC Handelsblad schreef hij onder meer over erfpacht & de gemeenteraadsverkiezingen. Als programmamaker maakt en presenteerde hij reeksen als Stadsgesprek (in samenwerking met Het Parool) en de debatten rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, met lokale en landelijke fractievoorzitters. Momenteel presenteert hij de maandelijkse politieke talkshow Onder Amsterdammers. Dit jaar start hij De Balie Live Journalism: de kans om onderzoeksjournalistiek en theater elkaar te laten versterken én Amsterdammers mee te laten praten over hun stad. Want dat de verhalen voor het oprapen liggen is wel duidelijk, Live Journalism is een nieuwe vorm om ze te vertellen.

Mandy Fit, onderzoeksjournalist

Locatie: Oostpoort, Amsterdam-Oost

Mandy studeerde Future Planet Studies en Politieke Economie in Amsterdam. Tijdens haar studie schreef ze voor VICE Media en MaatschapWij. Ook werkte ze onder andere voor European Press Prize aan alle externe communicatie rondom de jaarlijkse prijsuitreiking voor de beste diepgravende,opiniërende, verslaggevende en innoverende journalistiek. Nu zal ze zich voor De Balie Live Journalism inzetten als redactielid. Ze hoopt hiermee lokale problemen, waar doorgaans te weinig aandacht aan wordt besteed, op levensechte en creatieve wijze onder de aandacht te brengen.

Luuk Ex, onderzoeksjournalist

Locatie: Vondelpark, Oud-West

In het schooljaar 2017/2018 reed Luuk Ex, samen met geschiedenisleraar en broer Erik, met een oud Volkswagenbusje van Finland naar Singapore op zoek naar goed onderwijs. In dertien landen bezocht hij scholen en sprak met docenten en leerlingen over thema’s als kansenongelijkheid, schooladviezen, schaduwonderwijs en krimpregio’s. Over de onderwijsreis publiceerde hij verhalen bij De Volkskrant en op NPO Radio 1. Terug in zijn thuisland verdiept hij zich in het Nederlandse onderwijs. Bij De Balie is hij programmamaker Onderwijs en voor dit seizoen heeft hij zich aangesloten bij de redactie van Live Journalism. Als onderzoeksjournalist werkte hij onder andere voor Argos, Brandpunt en Reporter Radio.

Soufia Zahri, onderzoeksjournalist & communicatieadviseur
(medewerker seizoen 1)

Locatie: Lelylaan, Amsterdam Nieuw-West

In de afgelopen jaren heeft Soufia vanuit haar rol als communicatieadviseur/ bestuursvoorlichter de nodige ervaring opgedaan met omgevingscommunicatie, crisiscommunicatie en persvoorlichting. Bij de gemeente Haarlemmermeer ondersteunde ze twee wethouders op diverse beleidsdossiers, waaronder ruimtelijke ontwikkeling, huisvesting en de realisatie van het MH-17-monument. Ook heeft ze in 2017 een half jaar geadviseerd bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op dit moment vervult ze een duo-functie bij De Balie Live Journalism en is ze freelance Programmamaker bij o.a. New Metropolis. Dit biedt haar de gelegenheid om zich bezig te houden met wat ze het allerliefste doet en dat is het onafhankelijk bestuderen van Amsterdamse ontwikkelingen en het betrekken van bewoners bij de journalistiek.

 

De Balie Live Journalism wordt ondersteund door:

 

 

Selma Acuner (47)‘Mijn zoon vroeg me laatst of hij niet nog een tweede baan erbij moest nemen. Maar dat kan echt niet, hij gaat ook naar school.’
Johanna de Schipper (36)‘Ik ben ook wel realistisch dat als het dan niet tot een bepaald inkomen komt, dat ik dan een baan moet gaan zoeken die buiten mijn vakgebied ligt.’