TV NL EN

De Doula’s van de stad

Filmvertoning met een verdiepend nagesprek

Programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
in samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
In samenwerking met
Female Economy
In dit programma bekijken we de film Doula’s van de Stad en hebben we een nagesprek met een aantal hoofdpersonen uit de film onder leiding van Noraly Beyer. Doula’s van de Stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaar staan voor een ander. Zij zetten hun persoonlijke ervaringen om in een onmisbare kracht die anderen helpt en ondersteunt.

Met hun alerte zintuigen vechten ze tegen armoede, eenzaamheid, drugs, criminaliteit en meer.

Zij zien het onrecht,
Ruiken het verdriet,
Horen het geweld,
En proeven de tranen.

Wat drijft deze vrouwen? Hoe komt het dat zij zo belangeloos kunnen geven? De in 2020 geplande theatervoorstelling met tachtig vrouwen kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Adelheid bracht zeven van deze vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces via intieme Zoomsessies voort te zetten. En door gespreksleider Jale Simsek kon ze zelf ook in gelijkwaardigheid deelnemen aan het gesprek.

Zonder elkaar te kennen bij aanvang, bleek het delen en tonen van hun kwetsbaarheid een gedeelde behoefte. Werkend vanuit hun autobiografie, voeden zij – vaak ongezien en niet op werkelijke waarde geschat – de samenleving. De openhartigheid van de acht vrouwen bracht de bron van waaruit zij geven aan het licht én zorgde voor een onverwachte wending: ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekten de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan ze verwacht hadden. De in lockdown gemaakte film Doula’s van de Stad toont de verbondenheid in deze intieme gesprekken en brengt een ode aan de vrouwelijke kracht. De film is inmiddels internationaal gelauwerd door verschillende filmfestivals en reist in 2021-2022 door stad en land, van buurthuis tot bioscoopzaal.

Met:

Noraly BeyerGespreksleider