Bekruipt jou ook het onbestemde gevoel dat we overmorgen in een Black Mirror wereld kunnen ontwaken? Wetenschap, technologie en sciencefiction inspireren elkaar over en weer. De serie Black Mirror (Netflix), maar ook vele andere series en films laten de duistere kant van deze ontwikkelingen zien. China werkt bijvoorbeeld al aan een ‘social credit system’ om hun burgers en bedrijven onder de duim te houden. Het KennisCafé kijkt met wetenschappers naar sciencefiction en vraagt zich af hoe dichtbij het bij de realiteit van de toekomst komt.
Rogier Creemers (Universiteit Leiden) kijkt naar hoe China gebruik maakt van IT in beleid en recht. Hij bestudeert o.a het sociale krediet systeem dat China volgend jaar wil lanceren. George van Hal (de Volkskrant) geeft een flitscollege over wetenschap en science fiction. Met Lokke Moerel (Tilburg University) spreken we verder over de consequenties van technologische ontwikkelingen voor o.a privacy.
Verder praat Dan Jing Wu over haar project rondom weefselregeneratie en geeft wetenschapper Anne-Marije Zwerver een inkijkje in de quantum technologie.
KENNISCAFÉ
Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevraagt de immer nieuwsgierige moderator Tonie Mudde de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.