TV NL EN

NTF Pro: Publieke Tribune – 50 jaar na Aktie Tomaat

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Aktie Tomaat de toneelwereld opschudde. Wat heeft de Aktie Tomaat, als ‘symbolisch scharnierpunt’ van de theatervernieuwingen, in retroperspectief eigenlijk opgeleverd?

Georganiseerd door

Het is vijftig jaar geleden dat Aktie Tomaat in opstand kwam tegen de vastgeroeste theaterwereld. Er was volgens hen geen ruimte voor engagement en experiment. De strategie had effect. Maar inmiddels is de cultuurwereld door de overheid financieel kaal gesnoeid en lijken de weinige middelen weer naar de grote gezelschappen te gaan.

Is de toneelwereld in 2019 terug bij af? Zijn het de aloude ensembles die weer de dienst uitmaken? Is er nog voldoende ruimte voor experiment en engagement? Wat is de rol van de overheid? Of is het de macht van de markt die tegenwoordig overheerst in de theaterwereld? Is het tijd voor een nieuwe Aktie Tomaat?

In deze speciale offline-editie van De publieke tribune van Human spreken theatermakers, regisseurs, beleidsmakers en publiek over het toneel van deze tijd. Aan tafel zitten de mensen die verantwoordelijkheid dragen, maar het is uiteindelijk de publieke tribune waar het om draait. Gezamenlijk wordt er gezocht naar antwoorden.

Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met acteur Gijs Scholten van Aschat, theatermaker Annemarie Prins, Marcus Azzini (regisseur en artistiek directeur Toneelgroep Oostpool), musicalproducent Fred Boot en Henriëtte Post (directeur Fonds Podiumkunsten). Theatermaker Greg Nottrot is onze luistervink, en denkt en praat mee vanaf de tribune.

        

Speakers

Gijs Scholten van AschatActeur – fotograaf Anna van Kooij/Human
Marcus AzziniRegisseur en artistieke directeur Toneelgroep Oostpool – fotograaf Bas de Brouwer
Henriette PostDirecteur Fonds Podiumkunsten – fotograaf Tim van Bentum
Greg NottrotTheatermaker
Coen VerbraakPresentator – fotograaf Frank Ruiter
Fred BootMusicalproducent – fotograaf Patricia Steur
Annemarie PrinsTheatermaker – fotograaf Freek van Asperen/ANP